RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Karzai bekrefter Taliban-samtaler

Sist oppdatert:
Afghanistans president Hamid Karzai bekrefter at det forhandles med Taliban om en fredsavtale.

Washington (NTB-AFP): Afghanistans president Hamid Karzai bekrefter at det forhandles med Taliban om en fredsavtale.

- Vi har snakket med Taliban som landsmenn til landsmenn, sier Karzai i et intervju med CNNs Larry King.

Washington Post meldte nylig at det har vært holdt hemmelige samtaler på høyt nivå mellom Karzai-regjeringen og Taliban, i et forsøk på å komme fram til en fredsavtale.

I forrige uke innviet Karzai et nytt fredsråd, bestående av både krigsherrer, politikere, religiøse ledere og tidligere Taliban-ledere, som har i mandat å forhandle fram en fredsavtale med Taliban.

Rådet har høstet kritikk, blant annet fra kvinneaktivister. (©NTB)

- FN kan proklamere palestinsk stat

Det hevder Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner.

Jerusalem (NTB-AFP): Sikkerhetsrådet kan om nødvendig proklamere en palestinsk stat, mener Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner.

Frankrike støtter forhandlingene mellom palestinerne og Israel om en tostatsløsning, men sier at det kan bli aktuelt å be Sikkerhetsrådet løse konflikten og proklamere en palestinsk stat.

- Vi håper snart å kunne ønske en palestinsk stat velkommen i FN. Dette er verdenssamfunnets håp og ønske, og jo før det kan skje, til bedre er det, sier Bernard Kouchner i et intervju med den palestinske avisen Al-Ayyam.

Dersom ikke Israel og palestinerne kommer fram til en forhandlingsløsning, kan FN bli nødt til å ta saken i egne hender, mener han.

- Verdenssamfunnet kan ikke slå seg til ro med en langvarig stillstand. Vi kan derfor i prinsippet ikke utelukke en løsning i Sikkerhetsrådet, sier Kouchner.

Sterk framgang for de høyreekstreme i Wien

Wien (NTB-TT): Sosialdemokratene mistet sitt rene flertall under søndagens lokalvalg i Wien, der det høyreekstreme partiet FPÖ gikk kraftig fram.

Sosialdemokratene har tradisjonelt hatt et sterkt grep om Wien, der Michael Häup har vært borgermester siden 1994.

Søndag sikret Häups parti seg 44,1 prosent av stemmene og må derfor jakte på koalisjonspartnere.

Det høyreekstreme partiet FPÖ, som tidligere ble ledet av Jörg Haider, fikk 27,1 prosent av stemmene, en framgang på hele 12,1 prosentpoeng fra 2005.

Sosialdemokratene utelukker et samarbeid med FPÖ og kommer trolig til å søke sammen med det tredje største partiet, det konservative ÖVP.

FPÖ og ÖVP satt i 2000 i regjering sammen, noe som resulterte i at andre EU-land innførte diplomatiske sanksjoner mot Østerrike. (©NTB)

Norge skal hjelpe Ungarn etter slamkatastrofen

Oslo (NTB): Norske myndigheter og Norsk Hydro skal bistå med arbeidet etter giftslamkatastrofen i Ungarn.

- I morgen vil Norge tilby medisinsk og teknologisk kompetanse til Ungarn via ambassaden i landet. Hydro vil også tilby dette direkte til selskapet som er involvert i utslippet, opplyser miljøvernminister Erik Solheim til VG Nett.

Norske myndigheter bidrar også i opprydningsarbeidet og bistå Ungarn i å forebygge lignende ulykker i framtida.

- Vi gir et stort økonomisk bidrag til Ungarn via EØS. Norge bidrar med 1,2 milliarder kroner over en femårsperiode, og noe av dette kan brukes til kjemikaliehåndtering og på å unngå slike ulykker i framtiden, sier Solheim. (©NTB)

Framgang for venstresiden i Danmark

København (NTB-Ritzau): Venstresiden med Socialdemokraterne i spissen ville ha vunnet et eventuelt valg i Danmark nå, viser en fersk meningsmåling.

De danske sosialdemokratene med Helle Thorning-Schmidt i spissen får en oppslutning på 29,2 prosent på målingen utført av Voxmeter.

Det er en klar framgang fra september da partiet fikk 26 prosent og folketingsvalget i 2007 da de fikk 25,5 prosent av stemmene.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Venstre går tilbake på målingen, og får 22,4 prosent, mot 25 prosent i september og 26,2 prosent ved siste valg.

Venstresiden ville ha sikret seg 89 representanter i Folketinget dersom det hadde vært valg nå, mens de borgerlige ville ha fått 86. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere