Gå til sidens hovedinnhold

Karzai kunngjør viktig milepæl

Kabul (NTB-AFP): Afghanistans president Hamid Karzai kunne tirsdag kunngjøre at landets egne styrker har overtatt ansvaret for sikkerheten i hele landet.

- Våre politi- og forsvarsstyrker vil nå være i ledelsen. Fra nå av vil alt sikkerhetsansvar og all ledelse innen sikkerhet bli ivaretatt av våre modige styrker, sa Karzai i en tale.

Overtakelsen, som beskrives som en viktig milepæl, skjer samtidig som de NATO-ledede internasjonale styrkene forbereder seg på å forlate landet. De 100.000 utenlandske soldatene som fortsatt er til stede, vil fra nå av fungere som en støtte til de afghanske styrkene, i tillegg til å drive opplæring.

Samme dag mistet tre sivile afghanere livet i et selvmordsangrep i Kabul. Angrepet var rettet mot parlamentarikeren Mohammad Mohaqiq, opplyser en politimann. Politikeren slapp uskadd fra angrepet, men flere av hans livvakter skal ha blitt såret.

Det råder fortsatt stor usikkerhet om hvorvidt afghanske sikkerhetsstyrker, som består av i alt 350.000 mann, vil greie å håndtere sikkerhetssituasjonen i landet.

Opprørere i Taliban har den siste tiden vist at de også er i stand til å ramme hovedstaden. Forrige tirsdag ble 15 sivile afghanere drept av en bilbombe utenfor høyesterett i Kabul. Dagen før ble det skutt granater mot byens flyplass. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis