*Nettavisen* Nyheter.

Karzai suspenderte lederen for norsktrent spesialstyrke

Afghanistans president Hamid Karzai. Foto: Shah Marai (AFP)

Afghanistans president Hamid Karzai har suspendert lederen for den norsktrente spesialpolitienheten CRU, som anklages for å tjene utenlandske interesser.

22.05.14 10:34

Lederne av to andre spesialenheter innen det afghanske politiet er også suspendert, og de tre risikerer nå å bli stilt for krigsrett, skriver The Guardian.

De tre polititoppene anklages blant annet for ulovlig varetektsfengsling av mistenkte og for å ha skjendet en moské ved å ta med seg hund inn i bygningen.

De anklages også for å ha tjent utenlandske interesser ved å ha samarbeidet tett med amerikanske og britiske sikkerhetsstyrker, men de vil ikke bli tiltalt for spionasje, forteller kilder med førstehånds kjennskap til saken. Samarbeidet med norske spesialstyrker blir ikke nevnt.

Tett kontakt
Den afghanske spesialpolitienheten Crisis Response Unit (CRU) i Kabul har i flere år hatt tett kontakt med Forsvarets spesialkommando (FSK).

De norske spesialsoldatene hadde fra 2007 til 2009 ansvaret med å trene, utdanne og veilede den afghanske spesialpolitienheten, og de fikk på nytt ansvaret for dette i april 2012.

Oppdraget ble tidligere i år forlenget til ut 2014 og innebærer blant annet at norske spesialsoldater rykker ut sammen med CRU når Kabul utsettes for angrep og trusler.

Formelt skal de norske soldatene bare være mentorer for afghanerne, men Forsvaret bekrefter at de kjemper «skulder ved skulder» i alvorlige situasjoner.

Ikke mottatt kritikk
Forsvaret opplyser til NTB at de er blitt gjort kjent med saken, men at det ikke er riktig å kommentere hvordan afghanske myndigheter håndterer indre anliggender.

- Vi må derfor henvise til myndighetene i Afghanistan. Forsvaret har for øvrig heller ikke mottatt noen kritikk fra afghanske myndigheter for den jobben som har blitt utført overfor det afghanske spesialpolitiet, snarere tvert imot, sier pressekontakt Bent-Ivan Myhre i Forsvaret til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lederne for tre spesialpolitienheter er suspendert i Afghanistan. Foto: Mohammad Ismail (reuters/NTB scanpix)


De tre afghanske politilederne ble fjernet fra sine stillinger i april, og de afghanske spesialpolitienhetene har siden innstilt alle operasjoner. Det har ført til frykt for sikkerheten i Kabul.

Politiske motiver
Forholdene de tre anklages for virker mindre alvorlige, og alt tyder på at Karzai-regjeringens behandling av dem er politisk motivert.

Karzai har lenge vært kritisk til de utenlandske styrkenes nattlige operasjoner for å finne opprørere, og han skal være enda mindre fornøyd med at de samme styrkene har lært opp det afghanske spesialpolitiet til å gjøre det samme.

De to som sørget for å suspendere de tre polititoppene, er begge siden forfremmet.

Hoppet av
Det er ikke første gang at det har vært strid rundt ledelsen av de afghanske spesialstyrkene.

I fjor hoppet en av lederne av og søkte politisk asyl i Danmark, mens CRU-lederen ble suspendert etter en reportasje på Al Jazeera som viste hvordan hans menn stormet afghanske hjem og tok fanger.

Karzai ble angivelig rasende over reportasjen og anklaget de afghanske styrkene for å opptre nøyaktig slik han har kritisert de utenlandske styrkene for å gjøre.

Først krevde han CRU-sjefen avsatt, men i mars i år ble han gjeninnsatt fordi ledelsen i Kabul så med bekymring på hvordan sikkerhetsstyrkene håndterte angrepet mot Hotel Serena. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag