Gå til sidens hovedinnhold

Kasakhstans president ber soldatene skyte uten forvarsel

Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokajev har bedt styrkene om å skyte mot opprørere uten forvarsel. Han sier «de væpnede bandittene» vil bli tilintetgjort.

– Terrorister fortsetter å ødelegge eiendom og bruke våpen mot sivile. Jeg har gitt styrkene ordre om å skyte for å drepe – uten forvarsel, sa Tokajev i en TV-sendt tale fredag.

FN, EU og USA er blant de som har tatt til orde for en nedtrapping av uroen i Kasakhstan og en fredelig forhandling mellom partene, noe Tokajev fnyser av.

– For noe tull. Hva slags forhandlinger kan man gjøre med kriminelle mordere? Vi har å gjøre med bevæpnede og trente banditter. Derfor må de tilintetgjøres, og dette vil bli gjort snarlig, sier han.

Les også: Kasakhstans president sier det er gjenopprettet orden i landet

Tokajev sier at byen Almaty har blitt angrepet av 20.000 «bevæpnede banditter». Han takket samtidig Russlands president Vladimir Putin for å ha sendt styrker til landet.

Les også: Titalls demonstranter drept i Kasakhstan: Putin har sendt styrker til landet

Sterk misnøye med høy pris på gass, som mange benytter som drivstoff i biler i landet, var en utløsende årsak til protestene.

Les også: Myndighetene i Kasakhstan framstår som desperate: Nabolandene er bekymret

Demonstranter har de siste dagene stormet regjeringsbygninger, gått løs på butikker og satt fyr på biler, og det har kommet til harde sammenstøt med opprørspolitiet. Flere titalls demonstranter skal være drept i landets største by Almaty. Ifølge landets innenriksdepartement er minst 26 personer drept i forbindelse med uroen.

Men myndighetene har delvis kuttet kommunikasjonen med omverdenen, og det er derfor vanskelig å få bekreftet opplysninger om hva som skjer.

Avviser alle kompromisser

Kasakhstans leder sier at han har gitt sikkerhetsstyrkene ordre om å skyte uten forvarsel og at forhandlinger ikke kommer på tale.

– De som ikke overgir seg, vil bli eliminert, sa president Kassym-Jomart Tokajev i en TV-sendt tale fredag formiddag.

Talen ble holdt få timer etter at Tokajev uttalte at ro og orden «grovt sett» var gjenopprettet i landet.

Alle offentlige bygninger skal være tømt for demonstranter, ifølge russiske nyhetsbyråer. Samtidig har det russiske forsvarsdepartementet meldt at de har tatt kontroll over flyplassen i Almaty sammen med kasakhstanske styrker. Flyavganger til Moskva skal allerede være gjenopptatt.

Bygninger i brann

Det er vanskelig å få uavhengig informasjon fra Kasakhstan, som de siste dagene har vært preget av voldsomme protester mot myndighetene og blodige sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker.

Det er både forstyrrelser i mobilsignalene fra landet, og nettet har ligget nede i timevis.

Lokale medier meldte fredag morgen om fortsatte skuddvekslinger ved Republikkplassen i Almaty, og at døde mennesker lå i gatene og i biler. Men meldingene er ikke bekreftet.

Det er også meldt at flere bygninger sto i brann natt til fredag, deriblant bygningen hvor TV-kanalen MIR holder til.

Tokajev hevdet tidligere fredag at «den konstitusjonelle orden grovt sett er gjenopprettet i alle regioner». Men han sa samtidig at «terrorister» fortsatt bruker våpen og ødelegger offentlig eiendom, og at operasjonene vil fortsette angriperne er helt ødelagt.

– 26 drept

Kasakhstans innenriksdepartement har oppgitt at 26 «væpnede kriminelle» personer er drept, mens 18 er såret. Over 3.000 personer oppgis å være pågrepet. Meldingene er viderebrakt av det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti, som igjen viser til TV-kanalen Khabar 24.

Det er også blitt meldt at 18 medlemmer av sikkerhetsstyrkene er drept, mens 748 skal ha blitt skadd.

Krisen er den verste som det relativt stabile landet har opplevd på flere tiår. Demonstrasjonene begynte som en protest mot et prishopp på flytende gass fra nyttår. Etter hvert utartet det til omfattende protester mot den politiske eliten. Tusenvis av mennesker samlet seg i gatene både i Almaty og i den vestlige provinsen Mangystau.

Rev ned statue

Mange av Kasakhstans innbyggere er misfornøyde med de politiske lederne, som lever i stor rikdom samtidig som vanlige folk ikke opplever noen bedring.

Prisstigningen på gass, som brukes som drivstoff i bilene, oppleves som spesielt urettferdig ettersom Kasakhstan er en olje- og gassnasjon med stor eksport til utlandet.

Sinnet ser imidlertid ut til i stor grad å være rettet mot ekspresident Nursultan Nazarbajev, som ble landets sterke leder etter Sovjetunionens sammenbrudd. Da han gikk av i 2019, overtok hans håndplukkede kandidat Kassym-Jomart Tokajev presidentvervet.

– Ut med den gamle mannen! er blant demonstrantenes slagord, og i byen Talkydorgan sør i landet ska en statue av den nå 81 år gamle ekslederen være revet ned.

Russisk hjelp

Tokajev forsøkte tidligere i uka til å få demonstrantene til å gi seg ved å kunngjøre hele regjeringens avgang, men til ingen nytte. Han har også kunngjort en reduksjon i gassprisene de neste seks månedene, men heller ikke det hjalp.

Onsdag ba han om hjelp fra den russisk-ledede militæralliansen CSTO, og styrkene ble sendt til Kasakhstan etter kort tid.

CSTO-alliansen består av Hviterussland, Armenia, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan samt Russland. Det er første gang siden alliansen ble dannet i 1999 at den gjennomfører en slik operasjon.

Tokajev bekreftet fredag at styrken er på plass, og sier at den vil bli værende en begrenset periode for å beskytte strategiske anlegg, men uten å konkretisere hvor lenge soldatene blir stående.

– Stormet TV-hus

Kasakhstanske myndigheter sier at demonstranter har forsøkt å storme en rekke regjeringsbygninger, og at de også gjorde to forsøk på å ta over TV-huset i landets største by Almaty. Målet skal ha vært å overta direktesendingene.

Det er nå innført unntakstilstand fram til 19. januar.

FN og EU er blant dem som har uttrykt bekymring over situasjonen, og USAs utenriksminister Antony Blinken har i samtale med sin kasakhstanske motpart bedt om at det blir funnet en fredelig løsning på konflikten.

En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Ned Price, har også advart russiske styrker mot å ta kontroll over Kasakhstans institusjoner.

– USA og resten av verden kommer til å følge med på ethvert menneskerettighetsbrudd, sa han torsdag.

(©NTB)