RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Abdul-Rahman (Peter) Kassig på fisketur med faren Ed Kassig nær Cannelton-dammen på Ohio River i 2011.
Abdul-Rahman (Peter) Kassig på fisketur med faren Ed Kassig nær Cannelton-dammen på Ohio River i 2011. Foto: Privat (Reuters / NTB Scanpix)

Kassigs foreldre knust etter likvideringen

Sist oppdatert:
Foreldrene til den amerikanske hjelpearbeideren Peter Kassig er knust etter at det søndag ble kjent han er drept av Den islamske staten (IS).

– Vi er knust over å høre at vår sønn, Abdul-Rahman Peter Kassig har mistet livet sitt som et resultat av hans kjærlighet for det syriske folk og hans ønske om å lette deres lidelser, sier Ed og Paula Kassig i en uttalelse publisert på Twitter.

IS la søndag ut en video der de hevdet å ha likvidert den 26 år gamle hjelpearbeideren. USAs president Barack Obama bekreftet dødsfallet samme dag.

– Abdul-Rahman ble tatt fra oss i en handling av ren ondskap begått av en terroristgruppe som verden med rette forbinder med umenneskelighet, sier Obama i en uttalelse.

I fangenskap konverterte Kassig til islam og tok navnet Abdul-Rahman. Hans foreldre har ønsket at han skulle omtales med dette.

Britene gransker

Videoen som IS har lagt ut viser ikke selve likvideringen, men mannen på opptaket viser fram et hode og sier: «Dette er Peter Edward Kassig, en amerikaner».

Opprøreren i videoen snakker med britisk aksent. Filmen blir nå også gransket av britiske myndigheter, etter meldinger om at opprøreren som opptrer som bøddel flere i IS' videoer ble såret i et amerikanskledet luftangrep forrige uke.

Det nevnes ikke i opptaket at Kassig var hjelpearbeider og har jobbet på klinikker for syriske flyktninger. I stedet refereres det kun til at han tidligere var amerikansk soldat i Irak.

I den samme videoen vises minst 18 andre fanger som får strupen skåret over i det som fremstår som et nøye koreografert massedrap. Mennene blir tvunget til å knele på rekke og rad etter at jihadister har marsjert fram og plukket opp hver sin kniv fra en treeske. Alle mennene blir drept samtidig.

De oppgis å være piloter og offiserer som har kjempet for Syrias president Bashar al-Assad.

Holdt fanget

26-årige Kassig ble tatt til fange av IS i fjor. Hans familie ønsket først ingen publisitet rundt bortføringen. Først da han dukket opp i en video som viste drapet på den britiske hjelpearbeideren Alan Henning den 3. oktober, lot familien seg intervjue. I videoen truer IS med å drepe Kassig.

26-åringens foreldre skriver i uttalelsen at Kassig hadde et sterkt ønske om å bruke livet sitt til å redde andre.

– Abdul-Rahman ble trukket mot leire fylt med fordrevne familier og mot underbemannede sykehus i Syria, skriver foreldrene hans i uttalelsen.

Cameron forferdet

Storbritannias statsminister David Cameron skriver på Twitter at han er «forferdet over det kaldblodige drapet på Abdul-Rahman Kassig».

Frankrikes statsminister Manuel Valls fordømmer både likvideringen av Kassig og de syriske soldatene som en «barbarisk handling». Han føyer til at drapene gjør at Frankrike blir enda mer oppsatt på nedkjempe IS.

Den ytterliggående opprørsgruppen har fra tidligere offentliggjort videoer av drapene på to amerikanske journalister og to britiske hjelpearbeidere.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere