RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kast julefettet i søpla

Sist oppdatert:
Skyll ikke fettet fra julematen i vasken. Rørene blir tette og fettet tiltrekker seg rotter.

Oslo (ANB): Fett i rørene er et problem i ni av ti norske kommuner, og problemet er økende, viser en undersøkelse fra bransjeforeningen Norsk Vann, ifølge Teknisk Ukeblad.

- Fettet folk skyller ut i vasken stivner i rørene. Det kan føre til blokkering av avløpsrør inne i boligen og i kommunale rør, sier rørleggermester Roger Kjær i Varme & Bad Gustavsen VVS i Larvik.

Skjer blokkeringen i det kommunale nettet, risikerer man at vann slår opp i sluk i gulv.

- Fett og matrester i rørene tiltrekker seg rotter, og det er et stort problem i de større byene, sier Roger Kjær til Newswire.

Rens vannlåsen
Tette sluk og avløpsrør i hjemmet har de fleste opplevd, men det kan unngås.

- Hvis man renser vannlåsen jevnlig, bruker avløpsåpner, og ikke heller fett og matrester i vasken, unngår man at det tetter seg, sier rørleggeren.

Når det først har gått tett, er det ofte umulig å få løst opp proppen med avløpsåpner. Gamle boliger er mer utsatt for forstoppelse enn nye. Spesielt utsatt er boliger som har avløpsrør i støpejern. De tetter seg oftere enn plastrør, fordi plastrør har en glattere overflate

Matavfall
Hvor skal man så gjøre av flytende fett og fete matrester?

- Noen skyller det ned i toalettet. Det er bedre, men dette kan også skape problemer for kommunale rør. Derfor er det best å kaste alt i søpla, sier Roger Kjær.

De fleste norske kommuner har nå kildesortering for matavfall. Kast fettet etter at det har størknet. Fett som ikke størkner kan kjøles ned og helles i plastposer, eller suges opp med tørkepapir.

- Store mengder fett fra mat har ikke noe i vasken å gjøre. Kaster du alt i søpla, slipper du å ergre seg over tette rør i jula, sier rørleggermester Roger Kjær. (ANB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere