Kast julepapiret på rett sted

Oslo (NTB): Når gavene er pakket ut og oppryddingen etter julaften står for dør, er det ett spørsmål som stadig vender tilbake: Hvor skal julepapiret kastes?

04.08.14 13:55

Og svaret er at til tross for navnet skal ikke julepapir havne i samme kasse som resten av papiret, pappen og kartongen. Kvaliteten er nemlig så dårlig og mengden papirfiber så lav at det fargerike gaveomslaget slett ikke egner seg til resirkulering. Det hører derfor hjemme blant restavfallet.

- Vi har papirfabrikker både i Europa og Asia på kundelisten. Ingen av dem vil ta imot de glatte, fargesterke papirtypene folk flest synes er flottest å pakke gavene i, sier kvalitets- og miljødirektør Cecilie Lind i gjenvinningsbedriften Ragn-Sells. Hun sier det derfor er god miljøinnsats å sortere bort gavepapiret fra resirkuleringskassene.

Kjersti Larsen i miljøorganisasjonen Grønn Hverdag hadde aller helst sett at folk valgte litt mindre fargesprakende innpakningsløsninger

- Vi skulle ønske det ble en trend å pakke gavene litt mer minimalistisk, og ved hjelp av gjenvinnbare materialer. Å tenke alternativt på dette området kan gi vel så stilige resultater og setter ofte også et mer personlig preg på gaven. Nøytrale esker, gråpapir, papirposer og lignende kan være et flott utgangspunkt for pen innpakning, sier Larsen.

Og får man en gave som er riktig lekkert pakket inn, kan man jo spare på papiret og bruke det på nytt ved en senere anledning, oppfordrer hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.