RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SPARKES: Styreleder Göran Stiernstedt og resten av Ahus-styret byttes nå ut, etter at prosessen med å ansette ny sykehusdirektør strandet fredag.
SPARKES: Styreleder Göran Stiernstedt og resten av Ahus-styret byttes nå ut, etter at prosessen med å ansette ny sykehusdirektør strandet fredag. Foto: Tom Gustavsen (Romerikes Blad)

Kaster hele Ahus-styret

Sist oppdatert:
Helse Sør-Øst kaster nå styreleder Göran Stiernstedt og resten av styret ved Ahus etter misnøye med prosessen rundt ansettelse av ny direktør ved sykehuset.

- Det er oppstått en uklarhet i tilliten mellom styret og administrerende direktør, og styret i Helse Sør-Øst har vurdert dette til å være et nødvendig vedtak, sier kommunikasjonsdirektør Gunn Kristin Sande i Helse Sør-Øst til Romerikes Blad.

- Det ligger i dette at styret ikke er tilfreds med prosessen rundt direktøransettelsen, sier Sande.

Helse Sør-Øst-styret har formelt vedtatt å endre styresammensetningen ved Ahus, noe som vil skje i et foretaksmøte rett over helga.

- Formelt byttes hele styret ut, men samtidig kan enkeltstående styremedlemmer reoppnevnes, opplyser Sande.

Uklarheter i tilliten

- Det har vært en svært utfordrende driftssituasjon ved Ahus over lang tid, og de siste fem månedene har sykehuset hatt midlertidig ledelse. Disse månedene har styret ved Ahus vært i prosess for å ansette en permanent ledelse ved sykehuset. Da jeg ble gjort kjent med at styret ved Ahus ikke kunne ansette administrerende direktør i sitt møte onsdag 26. mars, og at det samtidig hadde oppstått uklarheter knyttet til tilliten mellom sittende styre og konstituert administrerende direktør, ønsket jeg å orientere styret i Helse Sør-Øst om situasjonen og min bekymring, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Peder Olsen, i en pressemelding.

Olsen var for øvrig tidligere styreleder ved Ahus.

Styreleder Anders Oksum i Helse Sør-Øst deler direktørens bekymring.

- Selv om Ahus under konstituert ledelse de siste månedene har vist en positiv utvikling både med hensyn til ventetid og tilgjengelighet, fristbrudd og økonomiske resultater, er det nødvendig så raskt som mulig å sikre stabilitet og forutsigbarhet i den øverste ledelsen ved foretaket. Styret i Helse Sør-Øst har derfor i dag vedtatt å endre styresammensetningen ved Ahus, og nytt styre blir oppnevnt i foretaksmøte over helga, sier han i pressemeldingen fra HSØ.

HSØ-styret har gitt styreleder Göran Stiernsted fullmakt til å gjrnnomføre foretaksmøte med Ahus for å endre styresammensetningen.

Nytt styre til uka

Ansettelsesutvalget ved Ahus hadde møter og kontakt gjennom hele torsdagen for å komme fram til en avklaring på direktørspørsmålet, men uten å finne noen løsning.

Fredag morgen var det etter det Romerikes Blad erfarer et ekstraordinært styremøte per telefon der direktørspørsmålet var tema. Da man heller ikke her fant noen løsning, ble saken løftet opp til styret i Helse Sør-Øst, som også hadde et ekstraordinært møte fredag morgen.

Viseadministrerende direktør Stein Vaaler har vært konstituert som sykehusdirektør siden november i fjor, etter at Hilda Gunnlaugsdottir gikk på dagen 15. oktober. Hun opplevde at hun ikke hadde den nødvendige støtten i styret etter at hun ble pålagt å skrinlegge den svært omstridte planen om inntil tre ekstra helgevakter for sykepleierne.

KREVENDE: Fungerende Ahus-direktør Stein Vaaler innrømmer at de siste dagene har vært krevende, og håper nå på en rask avklaring om direktørstillingen.


Vaaler skal etter det Romerikes Blad erfarer ha vært eneste reelle kandidat til stillingen som ny Ahus-direktør, og han skal ha bedt om en avklaring på sitt kandidatur i løpet av torsdag kveld.

Gunn Kristin Sande vet foreløpig ikke når det nye styret ved Ahus blir oppnevnt.

- Det vil skje til uka. Jo før, jo heller, sier hun til Romerikes Blad.

- Når det nye styret er på plass, blir den viktigste oppgaven å få på plass en ny direktør, bekrefter Sande.

Vaaler: Det har vært krevende

Konstituert administrerende direktør Stein Vaaler ved Ahus sier han tar Helse Sør-Øst-styrets vedtak til etterretning.

- Jeg opplever at Helse Sør-Øst mener det nå er en nødvendighet å avklare situasjonen rundt ledelse ved Ahus, og det er jeg helt enig i, sier Vaaler til Romerikes Blad.

- Det har stormet litt rundt saken de siste dagene. Hvordan har du opplevd å stå midt oppe i det?

- Jeg har jo blitt gjort oppmerksom på at det er usikkerhet rundt mitt kandidatur, svarer Vaaler.

- Helse Sør-Øst-direktør Peder Oslen sier det også er oppstått uklarheter i tillitsforholdet mellom deg og styret?

- Det er ikke min opplevelse, men prosessen de siste dagene har vært krevende, sier Vaaler.

- Hva med forholdet mellom deg og styreleder Göran Stiernstedt?

- Det har faglig sett vært helt greit.

- Hvilken betydning har det hatt for Ahus at det fortsatt ikke er ansatt noen ny direktør, fem og en halv måned etter at forrige direktør sluttet?

- Jeg må først si at Ahus-organisasjonen har gjort en fantastisk jobb i denne perioden, og det sier mye om Ahus-kulturen at de ansatte klarer det. Samtidig kan det ikke vare for lenge før en ny direktør er på plass.

- Er smertegrensa i ferd med å bli nådd?

- Vi skal klare å levere resultater fortsatt, men jeg håper jo denne situasjonen avklares så fort som mulig.

- Tidligere Ahus-direktør Øystein Dolva sammenlignet jobben med å være fyrbøter i helvete. Hvorfor har du så lyst på denne jobben?

- Jeg opplever at det å være leder i sykehus er en vanskelig oppgave. På den annen side er det fantastisk å kunne bidra til at pasienter blir diagnostisert, får behandling og følges opp. Det å skape et tilbud til våre pasienter er det som trigger meg, Det føles rett og slett som en meningsfylt jobb, sier Stein Vaaler.

Les flere saker i Romerikes Blad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere