*Nettavisen* Nyheter.

Kaster klærne for Egypt

Foto: Firoozeh Bazrafkan (hjemmeside)

Støtter egyptisk kvinne som stilte opp naken på Facebook.

24.11.11 21:31

Den iranskdanske kunstneren Firoozeh Bazrafkan har kastet klærne i støtte for den 20 år gamle egyptiske kvinnen Aliaa al-Mahdy (også kjent som Aliaa Magda Elmahdy).

Sistnevnte har fått massiv kritikk fra flere hold etter at hun tidligere denne måneden poserte naken på bilder postet på Facebook, Twitter og bloggen sin.

Bildene har skapt ramaskrik blant mange egyptere.

- Det er fordi Egypt er et verdimessig konservativt land hvor det er en skandale om noen stiller opp naken i media, uttalte Egypt-ekspert og FAFO-forsker Jacob Høigilt til Nettavisen i forrige uke.

20-åringen hadde tidligere hevdet at hun var et medlem av den såkalte 6. april-bevegelsen, noe som førte til at bevegelsen tok sterkt avstand fra henne.

Beskyldt for å være agent
Nakenbildet ble dårlig mottatt i Egypt, og i noen kretser ble hun anklaget for å være en agent for egyptiske sikkerhetsmyndigheter. Hensikten skal angivelig ha vært å svekke 6. april-bevegelsen, som spilte en stor rolle i revolusjonen som førte til Hosni Mubaraks avgang.

Den iranskdanske kunstnere mener imidlertid at saken handler om frigjøring av egyptiske kvinner.

- Mahdys bilde handler om kvinnefrigjøring. Det handler om universelle menneskerettigheter, sier Firoozeh Bazrafkan, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

- Jeg vil heller være naken
Nå har den iranskdanske kvinnen latt seg avbilde naken, og lagt ut bildet på sin hjemmeside. På bildet følger teksten: «Jeg vil heller være naken i sympati med Aliaa Magda Elmahdy enn å være taus.»

- Mahdy mener at Egypt ikke har ytringsfrihet. Jeg har kastet klærne for å støtte henne fordi jeg vet hvor mye det betyr at noen roper ut om hva som er i ferd med å skje i Egypt, sier Bazrafkan.

- Landet står i en situasjon hvor grupper som Det muslimske brorskap og andre ekstreme grupper, er i ferd med å ta over. Med dette bildet så viser Mahdy at de ikke er noen mørkemenn som skal bestemme, sier hun.

Bazrafkan hevder at Mahdy nå har blitt bedt om å forklare seg i en egyptisk domstol.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Derfor kastet hun klærne
Under nakenbildet som ble postet på nettet, hadde den egyptiske kvinnen skrevet noen ord om hvorfor han valgte å kaste klærne.

«Still modeller som poserte nakne for kunststudenter på 1970-tallet for retten, gjem bort alle kunstbøker og ødelegg alle nakenskulpturene. Deretter kan du kle av deg naken og se på deg selv i speilet, og brenn de kroppsdelene som du forakter, for å kvitte deg med dine seksuelle komplekser for alltid. Gjør det før du slenger dine diskriminerende fornærmelser mot meg eller før du frarøver meg min ytringsfrihet.»

Urolig i Egypt
Situasjonen i Egypt er svært spent med flere titalls menneskeliv som har gått tapt siden lørdag. Tusener av demonstranter har samlet seg på Tahrirplassen i Kairo med krav om at det mektige militærrådet skal gå av.

Demonstrantene hevder militærrådet forsøker å klamre seg til makten ved å utsette presidentvalget til slutten av 2012.

Etter planen skulle egypterne holde valg over representanter i Underhuset førstkommende mandag. Men urolighetene i Egypt kan føre til at valget kan bli avlyst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag