Kaster medisiner for 500 millioner

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Mer enn fire prosent av all reseptbelagt medisin som kjøpes her i landet blir kastet.

Det viser en ny undersøkelse, og den slår også fast at det er Staten som tar mesteparten av regningen, skriver ANB.

- Det er alt for mye som blir kastet. Vi snakker faktisk om en verdi på en halv helsemilliard årlig. Det sier farmasøyt Agnes Gombos i Apotekforeningen til nyhetsbyrået Newswire.

Kartlagt
I to uker har all retur til 68 tilfeldig utvalgte apotek vært kartlagt. Samtidig har Infact gjennomført en spørreundersøkelse om hva folk gjør med gammel medisin. Apotekforeningen har sammenfattet resultatene og regnet ut hvor mye som returneres eller kastes på annen måte i løpet av et helt år.

- Halvparten av de som oppgir å ha kastet legemidler det siste året, sier de har levert dem til apoteket. Resten kastes trolig i søpla eller skylles ned i do, uttaler Gombos.

Mye av kastingen skyldes at folk har igjen medisin etter avsluttet kur eller at de har valgt å avslutte behandlingen, men også generell rydding i medisinskapet medfører at mye gammel medisin blir dumpet.

På blå resept
Mye av det som kastes er medisin kjøpt på blå resept og dermed i hovedsak betalt av staten, skriver ANB.

- Andelen ligger trolig på rundt 70 prosent, som betyr cirka 350 millioner offentlige helsekroner, forteller Agnes Gombos. Ifølge farmasøyten er det to tiltak som kunne spart mye penger.

- Flere pasienter burde bruke multidose, slik at de får nøyaktig det de skal bruke for to ukers perioder av gangen. Et annet tiltak er strukturert oppfølging av storbrukerne på apoteket, gjennom en årlig legemiddelsamtale, sier Gombos.

Storparten av det som kommer inn er legemidler mot kroniske sykdommer som astma, diabetes og hjertelidelser. Mange av pakningene har ikke engang vært åpnet.

- Det hadde hjulpet mye hvis legene oftere skrev ut en startpakning når en ny behandling begynner. Slik det er nå må pasienten ofte kaste mye medisin hvis legemidlet ikke har ønsket effekt eller gir uheldige bivirkninger, fastslår apoteker Britt Flem ved Vitusapotek Bien i Ålesund. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag