Kaster ut alle iranske diplomater

Foto: Vahid Salemi (Ap)

Storbritannia svarer på ambassadestormingen med å utvise alle iranske diplomater.

30.11.11 15:31

Den britiske ambassaden i Teheran ble tirsdag stormet av iranske demonstranter som slo i stykker vinduer, kastet bensinbomber og ødela biler mens diplomatisk personell var tilstede. Storbritannia reagerte med å evakuere ambassadepersonell, og onsdag ettermiddag kommer meldingen om at britene også utviser alle iranske diplomater.

Det melder BBC News.

Øyeblikkelig stenging
Storbritannias utenriksminister William Hague - som onsdag har besøk av Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre i London - sier han har gitt ordre om stenging av Irans ambassade i London innen 48 timer.

Tirsdag kveld kom meldingen om at den norske ambassaden i Teheran holdes stengt, og UD vil fortløpende vurdere om norsk personell der skal evakueres.

Reaksjon på nye sanksjoner
Angrepet på den britiske ambassaden kom som en reaksjon på at Storbritannia varslet nye sanksjoner mot Iran på grunn av landets atomprogram.

Onsdag moren opplyste utenriksdepartementet i Storbritannnia at diplomatisk personell er i ferd med å bli evakuert. Den første gruppen ble fløyet til Dubai. BBC meldte først at alt personell skal evakueres, men senere ble det presisert at det ikke dreide seg om alle.

Britenes statsminister David Cameron sier angrepet vil ha alvorlige følger, mens USA, EU og FNs sikkerhetsråd alle fordømmer angrepet. Iran har beklaget hendelsen.

Norge fordømmer angrepet
Også Norge fordømmer angrepet mot Storbritannias ambassade.

- Angrepet på den britiske ambassaden i Teheran i dag er fullstendig uakseptabelt. Det er iranske myndigheters folkerettslige ansvar å beskytte utenriksstasjoner og deres personell, het det i en uttalelse fra utenriksminister Jonas Gahr Støre tirsdag.

Onsdag fløy han til London, blant annet for å ha bilaterale møter med sin britiske kollega William Hague.

- Vurderer fortløpende
Utenriksdepartementet opplyste at de har kontakt med de utsendte ved Norges ambassade i Teheran. Det heter at de er i god behold og følger situasjonen tett. Ambassaden vil holde lukket inntil videre.

- Vi holder ambassaden stengt for publikum. Foreløpig har vi ikke tatt stilling til evakuering av ambassadens personell, men vi vurderer situasjonen fortløpende, sier pressevakt Hilde Steinfeldt hos UD til Nettavisen onsdag formiddag.

Foto: Atta Kenare

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.