Gå til sidens hovedinnhold

Kastes ut for å gi plass til togspor

Berit (77) nekter å gi fra seg nøkkelen

Tirsdag kommer Namsfogden for å ta huset til Berit Walde. Hun har ingen planer om å gi fra seg nøkkelen til Jernbaneverket frivillig. – Jeg er veldig skuffet.

Fredag kalte Namsfogden inn Berit Walde med advokat og Jernbaneverket til et møte, skriver Bergensavisen.

– Jeg hadde håpet på at Jernbaneverket ville ta menneskelige hensyn og enten utsette utkastelsen eller finne en bedre egnet bolig for meg før utkastelsen, sier Berit Walde til BA.

Huset til Walde, som er fra rundt 1700-tallet og har vært i familien i fire generasjoner, skal demonteres for å gi plass til dobbeltspor gjennom Ulriken. Det skal settes opp igjen rundt 30 meter unna, og Walde ønsker å beholde huset. Det sier Jernbaneverket nei til.

Selve ekspropriasjonssaken er ennå ikke avgjort.

– Ikke konkrete ønsker

På grunn av helsetilstanden kan ikke Walde bo i tomannsboligen med trapper Jernbaneverket har tilbudt henne frem til 1. oktober.

På møtet fredag ble det klart at Jernbaneverket verken har funnet noen ny erstatningsbolig til Walde eller vil utsette utkastelsen.

–Jeg er veldig skuffet. Dette er andre gangen familien min avgir eiendom til Jernbaneverket. Hvorfor behandler de meg sånn? Det jeg ber om i denne situasjonen er en bolig med alt på ett plan der jeg kan bo lenger enn til 1. oktober så jeg kan føle meg trygg, sier Walde.

Dermed må hun ut av huset sitt 27. mai. Prosjektleder Hans-Egil Larsen i Jernbaneverket var ikke til stede på møtet fredag. Han sier at de gjennom hele prosessen har kommet med forslag til løsninger.

– Men hun har ikke kommet med konkrete innspill til oss om hva hun ønsker eller kan godta. Så kan man sikkert diskutere hva man kan definere som konkret, sier han til BA.

–Derfor har vi nå sett oss nødt til å kjøre saken gjennom systemet. Når man har holdt på med en sak gjennom lang tid er det grenser for hvor langt man strekke seg, påpeker Larsen.

Han understreker at de også har tilbudt Walde lagerplass og flyttefolk for å hjelpe henne.

–Jeg har forståelse for at det er mange følelser i saken og at det er vanskelig, men ikke alle sider kommer frem i media, sier han, uten å ville utdype kommentaren.

– Går ikke på sosialen

Fordi Ekspropriasjonssaken ennå ikke avgjort i retten, har ikke Walde penger tilgjengelig. Utkastelsen er anket, men heller ikke den saken er avgjort ennå.

– I mellomtiden fortsetter utgiftene til saken å løpe, sier Walde, som allerede har fått en regning på over 50 000 kroner etter at hun tapte utkastelsessaken.

Namsfogden skrev i utkastelsesbrevet at hun kan gå på sosialen om hun ikke har penger. Det har Walde ingen planer om.

–Nei, aldri. Jeg kommer til å være i huset mitt tirsdag. Jeg vet ikke hva de vil gjøre da, men jeg blir vel i ytterste fall geleidet ut av politiet. Nøklene leverer jeg i hvert fall ikke fra meg frivillig, fastslår Berit Walde.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene