Gå til sidens hovedinnhold

Kastet 500.000 liter øl, vin og sprit rett i vasken

Tollerne beslaglegger mer smuglersprit, mens syntetisk narkotika og dopingmidler er den nye trenden.

OSLO (Nettavisen): Til sammen en halv million liter med alkoholholdige drikkevarer ble sendt til destruksjon etter Tollvesenets beslag i året som gikk. Det er Arcus på Gjelleråsen som tar hånd om smuglervarene.

- Flaskene blir knust, og væsken renner ned i en nedgravd tank. Deretter blir det sendt til et deponi, der det blir blandet ut og spylt vekk, forklarer mannen som har ansvaret for dette hos Arcus, Ronald Hansen.

- Vi har sluttet med gjenvinning. Det var ikke økonomi i det, legger han til.

Tollvesenets ferske beslagstatistikk viser at de beslagla 401.300 liter øl, 49.400 liter vin og 45.000 liter brennevin og sprit i 2012, så det er mye å destruere.

Økningen i beslaglagt sprit og brennevin er på 32 prosent fra 2011.

- Økonomisk kriminalitet
Daglig beslaglegger tollerne fra 1000 til 2000 liter alkohol som er ment for videre salg.

- Alkohol- og sigarettsmugling er økonomisk kriminalitet som det er Tollvesenets oppgave å bekjempe, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse ifølge en pressemelding.

Mens de alkoholholdige drikkevarene blir sendt til Arcus for destruksjon, blir sigarettene som beslaglegges brent. I 2012 ble det avdekket smugling av mer enn ti millioner sigaretter, det utgjør en halv million 20-pakninger.

Ny beslagrekord for narkotika
Når det gjelder narkotika, satte Tollvesenet ny beslagrekord i 2012. Det ble gjort 2960 beslag gjennom grensekontrollene i året som gikk.

- Vi ser en utvikling med stadig flere narkotikabeslag, men med mindre mengder narkotika i hvert enkelt beslag. Det ser ut til at smuglerne ønsker å fordele risikoen mer, sier Røse.

Sammenlignet med 2011 har antallet beslag økt for hasj, kokain og amfetamin, mens det har gått noe ned for heroin. Når det gjelder beslaglagt mengde, er det en økning for marihuana, amfetamin og narkotiske tableltter.

Tollvesenet avdekker flere forsøk på å smugle narkotika i kroppens hulrom. I fjor var det i alt 64 slike tilfeller.

- I 2012 ble det gjort 200 beslag av syntetiske, narkotiske stoffer, som i stor grad kjøpes på internett, sier Røse.

Han er glad for at helsemyndighetene vil endre reglene for oppføring av slike stoffer på narkotikalisten.

Tar mer og mer dopingmidler
Den mest markante økningen i beslag kommer på dopingmidler. Her gjorde tollerne i alt 714 beslag med 206.000 dopingmidler i fjor, en økning på 50 prosent sammenlignet med 2011.

- Doping sprer seg til nye brukergrupper og brukerne er i alle aldersgrupper helt ned i 14-års alder, ifølge Røse.

Tollvesenet trapper opp innsatsen mot smugling av dopingmidler i 2013 og inngikk nylig en samarbeidsavtale med Antidoping Norge.

Les mer på toll.no

Kommentarer til denne saken