RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kastet radioaktive kjemikalier i søpla

Flere bosspann i sentrum er allerede på god vei til å bli fulle. Bosset blir ikke hentet før arbeiderne på anlegget i Rådalen er tilbake på jobb.
Flere bosspann i sentrum er allerede på god vei til å bli fulle. Bosset blir ikke hentet før arbeiderne på anlegget i Rådalen er tilbake på jobb. Foto: Sindre Raknes (Sindre Raknes)
Sist oppdatert:
Slik gikk det da universitetet i Bergen leide inn ryddemannskaper.

Da Institutt for biologi ved Uiniversitetet i Bergen (UiB) skulle flytte, gikk ikke bare utstyr som skulle kastes i bosset. Også radioaktive kjemikalier ble kastet sammen med vanlig restavfall.

Dette skjedde da et eksternt selskap skulle rydde det som var igjen i instituttets gamle lokaler i realfagsbygget. Det selskapet ikke hadde fått med seg var at Institutt for geovitenskap flyttet noen ting inn i lokalene mens et av deres egne laboratorier renoveres. Det melder På Høyden.

Denne forvirringen førte altså til at kjemikaliene gikk rett i bosset.

- Fulgte rutinene

Direktør Bjørn Åge Tømmerås ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet er glad for at stoffet ble oppdaget, og at alle rutiner og prosedyrer ble fulgt.

- De radioaktive kjemikaliene ble oppdaget samme ettermiddag som det hadde blitt kastet. Securitas, hovedverneombud, HMS-seksjonen og eiendomsavdelingen ble varslet. Securitas forseglet containeren og sikret området der den sto, sier han til nettstedet.

Da containeren ble åpnet hadde HMS-avdelingen med en monitor som er i stand til å oppdage radioaktivitet.

- Måleren klarte ikke å plukke opp noe radioaktivitet, så containeren ble systematisk gått gjennom for å finne ut hva som var der, sier ham, og forklarer at det kun var mindre farlige stoffer i lokalene (se liste over det som ble funnet her).

Åpenhet

Roar Nese, leder for HMS-seksjonen ved UiB, roser også fremgangsmåten som ble fulgt.

- De har fulgt alle prosedyrer, meldt avvik, tatt kontakt med alle som skal kontaktes. Vi ble varslet umiddelbart, og har både strålevernskoordinator og yrkesvernhygieniker som har jobbet med denne saken. Fakultetsledelsen var helt åpne på dette umiddelbart. De var opptatt av å finne og begrense potensiell skade, og å få ting under kontroll. Sånn sett har de vært helt forbilledlige, sier han til På Høyden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere