RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Vidar Berg (Avisa Nordland)

Kastet ut 1000 straffedømte

Sist oppdatert:
Aldri har Norge tvangsreturnert så mange asylsøkere.

OSLO (Nettavisen): Aldri tidligere har så mange personer med endelig avslag på asylsøknaden reist frivillig tilbake til sine opprinnelsesland og aldri før har så mange straffedømte personer blitt uttransportert med tvang.

Det fortalte Utlendingsdirektoratet (UDI) da de tirsdag presenterte årstallene for retur av personer uten lovlig opphold i Norge.

Cirka halvparten av de som hvert år søker asyl i Norge får avslag, og da skal de etter boka reise hjem, men mange vegrer seg.

Kastet ut 4744 personer
I 2011 returnerte Politiets utlendingsenhet 4744 personer uten lovlig opphold i Norge.

Av disse var over 1000 straffedømte, det høyeste tallet noensinne. Flest straffedømte sendes til Litauen, Polen, Nigeria, Romania og Irak.

I løpet av 2011 var det til sammen 1812 personer med avslag på sin asylsøknad som valgte å reise hjem frivillig.

Dette er det høyeste antallet frivillige returer noensinne.

Økt satsing på returarbeid
UDI-direktør Ida Børresen sier det har vært en offensiv satsing på returarbeidet i 2011 og at dette har gitt resultater.

- Det blir ofte fremstilt som at å reise tilbake etter endelig avslag på asylsøknaden er umulig, men når vi ser på statistikken fra ordningen med frivillig retur startet i 2002 og fram til i dag, så ser vi at nærmere 10.000 har reist hjem frivillig. Der viser at retur er mulig, sier Børresen.

Hun understreket videre at det er en sammenheng mellom tvangsretur og frivillig retur.

- Det at politiet er effektive med tvangsretur, gjør at flere også reiser frivillig, sier hun.

De aller fleste med avslag på asylsøknaden kan søke om støtte på inntil 20.000 kroner, opplyser UDI. For Irak og Afghanistan er det ekstra gunstige løsninger - de kan få inntil 35.000 kroner i støtte. Pengene skal gi de som returnerer bedre muligheter til å etablere seg på nytt når de kommer tilbake til hjemlandet.

Mange setter seg på bakbeina
Reiser de ikke frivillig, er det ingen penger å få. Men for den norske stat er tvangsreturer dyrt. I snitt koster de 22.000 kroner per person.

- Tvangsretur kan være svært ressurskrevende for politiet. Dette er personer som ikke vil ut av landet, og vi kan oppleve at de motsetter seg retur, at vi må bruke makt og at det må flere ledsagere til den enkelte, forklarte sjef for Politiets utlendingsenhet, Ingrid Wirum, på pressekonferansen.

Chartrer egne fly
Hun opplyser at Politiets utlendingsenhet i økende grad benytter seg av egne chartrede fly for tvangsretur og sier det også er vanlig å samarbeide med for eksempel Sverige eller EU gjennom Frontex-samarbeidet om tvangsreturer. Vel framme i det landet man reiser til, blir vedkommende overlevert til lokale myndigheter.

I 2011 gjennomførte Politiets utlendingsenhet 39 slike charter-transporter hvor 22 var i regi av Frontex. Tilsammen reiste 440 personer ut av Norge på denne måten i fjor.

Wirum sier chartret fly er en effektiv og kostnadsbesparende måte å sende folk ut av landet på.

Sendte ut 103 barn uten foreldre
Politiets utlendingsenhet og UDI la også fram tall over hvor mange mindreårige som ble uttransportert i året som gikk. 645 som sa de var mindreårige ble sendt til andre europeiske land. 103 av disse reiste uten følge av foreldrene sine. Alle enslige mindreårige som ble uttransportert i 2011 ble sendt til et annet europeisk land i forbindelse med Dublin-avtalen, som regulerer hvilket land som skal behandle asylsøknaden.

- Når barn blir uttransportert har vi alltid etablert kontakt med myndighetspersoner i landet på forhånd. Men hvordan barnevernet fungerer i disse landene, det kan variere, sier Wirum.

Uttransporterte straffedømte
1019 straffedømte ble uttransportert i 2011. I 2011 var tallet 677. Det har altså vært en økning på 51 prosent.

Flest straffedømte ble uttransportert til Litauen (117 personer), Nigeria (116), Polen (113), Romania (111) og Irak (71) i 2011.

(Kilde: Politiets utlendingsenhet)

Hva er din kommentar til de ferske tallene? Delta i debatten under!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere