Gå til sidens hovedinnhold

Kastet ut 30 sovende romfolk

Uniformert politi tok seg inn i nedlagt fabrikk og fjernet 30 sovende romfolk.

Grünerløkka (Nettavisen): Fredag morgen klokken 05.30 ankom to politibiler en nedlagt fabrikkbygning sentralt på Grünerløkka i Oslo. Fire betjenter tok seg inn i bygget og fjernet 30 romfolk.

Politiet aksjonerte mot bygningen etter tips fra to ulike etater, Bymiljøetaten og Oslo Brann og redningsetat, som begge inspiserte området tidligere denne uken. Sistnevnte skrev umiddelbart ned et forbud og kontaktet gårdeier, Naturbetong, som har lovet å stenge bygget.

Les saken: – De bor under umenneskelige forhold

- You cant sleep in this building, forklarte politibetjentene i det de åpnet et av rommene der 15 personer oppholdt seg. Ingen skjønte hva som ble sagt på engelsk, men samtlige av overnattingsgjestene forsto hensikten med visitten.

Bager med personlige eiendeler ble raskt pakket ned. I tillegg forsøkte de morgentrøtte og hutrende menneskene å få med seg madrasser, soveposer og annet varmt tøy.

Politiet: Lite hyggelig syn
Flere personer forlot bygningen før politiet gikk inn. Totalt ble det registrert personalia på 24 av personene som oppholdt seg i bygningen.

Politiførstebetjent, Edvard Danielsen, ved Grønland politistasjon uttalte etter aksjonen at de talte om lag 30 personer som oppholdt seg i bygningen.

- Nå har vi tømt lokalene og jeg regner med at Rusken skal rydde. Vi har på best mulig måte forsøkt å fortelle de som oppholdt seg i bygget at det ikke er lov. I tillegg registrerte vi navn og ID på 24 personer, opplyste han.

Politiførstebetjenten hadde følgende å si om synet som møtte han inne i bygget.

- Det er ikke et hyggelig syn. Det er jo kummerlige kår de bor på.

Danielsen sier at de ikke opplever det som et økende problem at nedlagte bygg blir tatt i bruk av hjemløse.

- Men vi erfarer jo at disse personene raskt finner veien til slike bygg og flytter inn. Problemet er imidlertid ikke større om vinteren, sier han.

Byggeier: Visste ingenting
Administrerende direktør og partner i Naturbetong AS, Stig Hvinden, sier til Nettavisen at selskapet ikke visste at personer har oppholdt seg i bygget.

- Nei, vi ble selvfølgelig overrasket over at det var noen der i det hele tatt. Vi har arbeidere utenfor bygget på dagtid og har aldri fått beskjed om at noen har gått inn eller ut av bygget, sier han.

Hvinden forteller at selskapet tidligere har hyret inn entreprenører som både sikret og lukket bygget.

- Vi har hatt problemer med innbrudd tidligere og brukte derfor store ressurser på å sikre byget, til tross for at det skal rives. Jeg mener Naturbetong har opptrådt forsvarlig hele veien. Når personer velger å bryte seg inn i bygget med brekkjern er det vanskelig for oss og til enhver tid ha kontroll på om det bor noen der eller ikke.

- Men nå vil dere på nytt bruke ressurser på å sikre og tette bygget?

- Ja, det er klart vi må det. Men foreløpig har vi fått beskjed fra politiet om å holde det åpent. Vi vil nok få en avklaring på dette i løpet av dagen, sier han.

Kommentarer til denne saken