Gå til sidens hovedinnhold

Kastet ut etter ti år

- I dag gjør dere en jævla kjip jobb, sa en av beboerne. Så braket det løs.

- Faan. Dere tar hjemmet vårt! skrek beboerne i den okkuperte bygården i Hausmannsgate til politet som omringet den falleferdige bygningen torsdag morgen.

- Bli ferdig, så vi kan flytte inn igjen'a, sa en annen.

- Hva gjør dere nå? Har dere noe annet sted å bo? spør Nettavisens journalist en av beboerne som står hutrende utenfor og varmer seg på en kaffe.

- Nei, hvor skal det være. Hjemme hos deg eller? Politiet må bare bli ferdig så vi kan komme inn igjen. Det er jævli kaldt her ute.

Ti år
Oslo-politiet møtte mannsterke opp ved den okkuperte bygården i Hausmannsgate 42 tidlig torsdag morgen. Kommunen eier bygården, som har vært okkupert siden 2000, og har begjært okkupantene fjernet.

Det foreligger en rettslig kjennelse på utkastelsen, begrunnet blant annet i dårlig brannsikring.

Bygården er knyttet til kulturhuset Hausmania i en av nabobygårdene, men det er ikke kulturhuset som nå er tømt.

Klokken 06 torsdag gikk politiet til aksjon.

- Det verste for dem var nok at de ble vekket mens de sov, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt Even Jørstad til Nettavisen. Klokka 07 var 15 personer hentet ut av bygningen. Beboerne ble ikke arrestert av politiet.

- Det er ikke noe grunnlag for å pågripe noen for dette. De kom ut uten dramatikk, forteller Jørstad.

Vil selge
Etter at okkupantene var ute, gjennomførte politiet søk med hunder for å sikre at det ikke var noen igjen i bygget. Bygningen ble deretter sikret skal nå sikres, og personlige eiendeler som er igjen i bygården skal registreres.

- Det gikk rolig for seg. Nå er kommunens folk inne for å stenge igjen bygningen slik at ingen kommer inn igjen, sa innsatsleder Thor Langli som styrte operasjonen.

Minutter senere barket politiet sammen med noen av beboerne. De har mistet langt mer enn nattesøvnen, og var tydelig fortvilet over situasjonen.

Bygården Hausmania ble okkupert av en gruppe aktivister i 1999 og 2000 da eiendommen var eid av Statsbygg.

Oslo kommune overtok eiendommen i januar 2004.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus