*Nettavisen* Nyheter.

Kastet ut etter ti års «proformaekteskap»

GIFT MEN SKILT: Anita Tvedeseter og Nuri Ceran har vært gift i ti år. Nå er han kastet ut av landet. Hun håper at hun en dag igjen får leve med ektemannen sin i Norge. Foto: (privat)

- Jeg er i sjokk. Hvis dette er proformaekteskap så bør han få Oscar-statuetten.

13.03.15 21:14

Nuri Ceran (39) og Anita Tvendseter (42) har vært gift i ti år. Nå har Oslo tingrett gitt Utlendingsnemnda medhold i at ekteskapet var et proformaekteskap, og norske myndigheter har sendt ektemannen ut av landet.

- Det var et sjokk. Vi har tenkt tanken om at dette kunne skje, men det er likevel så uvirkelig. Jeg trodde ikke det skulle være mulig, sier Tvendeseter til Nettavisen.

Ektemannen ble sendt ut av landet allerede i november 2014, men kona håper ennå at han skal få komme tilbake. Nå ankes dommen til lagmannsretten.

- Oslo tingrett mener at han giftet seg med deg for å kunne bli i Norge. Hva tenker du om det?

- Hvis han hadde vært en så god skuespiller, skulle han hatt Oscar-statuetten. Å spille et slikt skuespill i så mange år, er ikke mulig, sier Tvendeseter.

Giftet seg av kjærlighet
Oslo tingrett mener at Tvendeseter giftet seg med Nuri Ceran av kjærlighet, men at Ceran primært giftet seg med Tvendeseter for å få oppholdstillatelse.

- Hvis utlendingsmyndigheten mener dette, så burde de ha grepet inn fra starten av, og ikke komme nå, så mange år etterpå, mener Tvendeseter.

At Nuri Ceran, i årene som har gått, har vært en god ektemann og stefar, mener retten spiller ingen rolle for vurderingen.

«At retten har inntrykk av at det i ettertid har vist seg at
ekteskapet mellom Tvendeseter og Ceran har vore reelt, og at det verkar som at han har vore ein god stefar for barna hennes, og var godt etablert i hennes familie, er ikkje forhold av betydning ved vurderinga av hans hovudformål med ekteskapet då han gifta seg med henne»
skriver tingretten.

For oss er dette en livsvarig straff. Hvis vi ikke dommen blir endret, så vet jeg faktisk ikke hva jeg skal gjøre

- Livsvarig straff
Oslo tingrett skriver i dommen at utlendingslovens sier at oppholdstillatelsen «kan tilbakekalles» hvis det er snakk om et proformaekteskap, men at det er utlendingsmyndigheten som avgjør om så skal skje – ikke domstolen. Domstolen kan bare avgjøre om det er snakk om proformaekteskap eller ikke.

Oslo tingrett mener at det lange ekteskapet ville vært av betydning hvis retten skulle vurdert om Ceran burde bli sendt ut av landet eller ikke, men at retten altså er avskåret å vurdere dette.

- For oss er dette en livsvarig straff. Hvis vi ikke dommen blir endret, så vet jeg faktisk ikke hva jeg skal gjøre, sier en fortvilet kone til Nettavisen.

Giftet seg og fikk barn
Ceran kom til Norge i 2002. Han hadde da kone og barn i Tyrkia. Samme år giftet Ceran seg med en norsk kvinne, og fikk opphold på grunnlag av familiegjenforening. De to ble skilt i 2003, og oppholdstillatelsen ble senere trukket tilbake.

I 2003 fikk han barn med en annen norsk kvinne, men de to ble ikke samboere. Ceran søkte om oppholdstillatelse på grunnlag av familiegjenforening med datteren, men søknaden ble avslått i 2004.

Møtte Anita Tvendseter
I 2003 møtte han Anita Tvendseter, og de to ble samboeren sommeren 2004. Den høsten ble Ceran sendt ut av landet fordi han ikke lenger hadde oppholdstillatelse i Norge. Samme høst giftet han og Tvendseter seg, og året etter kunne Ceran returnere til Norge på grunn av familiegjenforening med kona.

Siden da har Nuri Ceran og Anita Tvendseter bodd sammen.

Etter at en tyrkisk advokat i 2009 undersøkte hans familieforhold i Tyrkia, og konkluderte med at i Tyrkia «er Nuri og NN (moren til hans barn i Tyrkia) kjent som et par og en familie», og at de hadde et felles hus der han oppholdt seg i ferier, så startet Utlendingsdirektoratet en prosess for å tilbakekalle oppholdstillatelsen til Ceran.

- Det er så merkelig at de aldri har har sendt noen hjem til oss for å se hvordan vi har det. Da hadde de sett at bildene av barna hans henger på veggen vår , og at tannbørsten hans er på badet. Men de har råd til å sende et advokat til landsbyen i Tyrkia der han kommer fra, sier Tvendeseter.

- Skiller seg fra proformaekteskap
Mannens prosessfullmektige, advokat Kumrije Rusiti, mener at denne saken klart skiller seg fra vanlige saker med proformaekteskap, ved at Ceran ikke har forsøkt å få sin tyrkiske kone og barn til Norge. Den prosessen kunne han ha startet allerede i 2008 hvis han ønsket det. Han har heller ikke holdt den tyrkiske familien skjult for sin norske kone. Tvert imot har han fortalt at de var religiøst skilt, og hans barn har vært i Norge.

Folk der nede tror at de er et par, for det er hva som er vanlig, men det er de ikke

Holdt ikke tyrkisk familie skjult
- Jeg møtte barna hans da vi giftet oss, og det eldste barnet bodde hos oss i Norge en periode, forteller Tvendeseter. Hun avviser at ektemannen er gift i hjemlandet.

- Folk der nede tror at de er et par, for det er hva som er vanlig, men det er de ikke. I landsbyen har de to forskjellige hus fem minutter fra hverandre, sier Tvendeseter.

Oslo tingrett legger derimot til grunn av Nuri Ceran ikke var skilt fra sin kone i Tyrkia da han giftet seg med Tvendeseter, og at han giftet seg primært for å få oppholdstillatelse for seg selv og sine tyrkiske barn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.