Gå til sidens hovedinnhold

Kastet ut pressen da barnevernet skulle vitne

Lillestrøm (NTB): Presse og tilhørere måtte forlate rettssalen da et sentralt vitne fra barnevernet skulle forklare seg i Gjerdrum-saken mandag.

Vitnet var i flere år saksbehandleren i barnevernet til den nå 27 år gamle fornærmede i Gjerdrum-saken, og var blant annet involvert da den da 12-13 år gamle jenta ble tvangsflyttet fra sin første fostermor. 27-åringen fortalte under sin forklaring at barnevernet fattet et hastevedtak om flytting bare dager etter at hun begynte å fortelle sin første fostermor om de angivelige overgrepene hun var blitt utsatt for.

Kvinnen mener det var en sammenheng mellom at hun begynte å fortelle og at barnevernet dager etterpå fattet vedtak om flytting. Den tiltalte moren bekreftet under sin forklaring at vitnet fattet et hastevedtak om flytting til en slektning av fornærmede, men hevdet det skjedde fordi fornærmede selv ønsket det.

Barnevernet har fått betydelige kritikk for ikke å følge opp og ta tilstrekkelig på alvor bekymringsmeldingene som kom inn om jenta. Kommunen har vedgått feil, og gikk kort tid før overgrepssaken startet i Nedre Romerike tingrett med på å betale 27-åringen erstatning på 1,9 millioner kroner.

27-åringen har fritatt vitnet fra barnevernet for taushetsplikt, men siden hennes vitneprov omhandler flere andre personer i jentas nærhet, må også disse frita henne for taushetsplikt. Også før helga lukket retten dørene under forklaringene til to vitner fra barnevernet. (©NTB) (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler