*Nettavisen* Nyheter.

Katastrofe for vekstfond

De siste årene har det vært best å holde seg unna Oslo Børs. Og i særdeles aksjefond med ordet "Vekst" i navnet

19.05.08 01:15

iMarkedet har en egen fondstjeneste som drives i samarbeid med analyseselskapet Morningstar. Her kan du se hvordan ulike fond har gjort det, hva de har investert i og hvordan de rangeres:

iMarkedets fondsside

Aksjemarkedet de siste tre årene kan oppsummeres med et enkelt ord: Katastrofe.I snitt har aksjefond som primært investerer i aksjer på Oslo Børs falt med 49,3 prosent de siste tre årene.Pengene dine er altså nesten halvert.Men det er mulig å gjøre det enda dårligere. Fond som satser på typiske vekstaksjer, altså aksjer som prises høyt ut fra tiltro til fremtidig vekst, har vært en enda større katastrofe.Norges verste fond på tre års sikt er Terra Vekst, som har falt med utrolige 71,4 prosent.Faktisk har alle fond som har ordet "Vekst" i navnet gjort det dårligere enn snittet de siste tre årene. I snitt har slike fond falt 60,5 prosent, ifølge tall fra fondsanalyseselskapet Morningstar.Verdi eller vekst?

Debatten mellom "verdiorienterte" fond og "vekstorienterte" er gammel. Det første spiller ikke på slike verdier som Kjell Magne Bondevik liker. Det dreier seg om at man ser etter selskaper som er lavt priset utfra substans og inntjening her og nå, og legger mindre vekt på utsikter til fremtidig vekst.Vekstorientering innebærer at man forsøker å finne aksjer og sektorer som ventes å vokse kraftigere enn snittet i fremtiden, og heller er villig til å betale mer for slike aksjer.Generelt vil det siste fungere bedre i gode tider enn i dårlige - slik vi så ubetinget har hatt de siste årene. Så det gjenstår å se om vekstfondene får nye dager i solen når børsene igjen går oppover.Vekst?

Her er norske aksjefond med "Vekst" i navnet. Avkastning de siste tre årene i parentes.Firstnordic Norge Vekst (-51,6)


Nordea Vekst (-55,9)


Delphi Vekst (-59,9)


Postbanken Aksjevekst (61.3)


Storebrand Vekst (-63,7)


Terra Vekst (-71,4)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.