RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Katastrofe-sms kan redde liv

Hvordan får man advart folk om en mulig katastrofe innen et område? Tekstmeldinger kan være svaret. Det er enkelt å lage et system som sender en sms til alle mobiltelefoner i et område.

Det åpner for effektivt varsel om potensielle farer, skriver Forskning.no.

Varsling
Det har vært mye fokus på sensorsystemer som kan varsle om naturkatastrofer i etterkant av tsunamikatastrofen i Asia. Men det hjelper lite med et tidlig varslingssystem dersom man ikke får advarslene ut til folk i området.

The Cellular Emergency Alerts System Association (CEASA) i Storbritannia mener tekstmeldinger er løsningen. De jobber for å opprette et system som gjør at basestasjoner kan sende katastrofevarsel til alle GSM-telefoner i et område, skriver New Scientist.

Leveres separat
For å opprette et slikt system må nettverksleverandørene sette inn en skreddersydd pc i sine nett. Denne pc-en har oversikt over alle telefonmastene hos leverandørene, og kan dermed sende ut advarsler til alle mobilene som befinner seg i ett bestemt område.

Fordi disse sms-ene leveres separat fra annen trafikk, skal de komme fram selv om telefonnettet er overbelastet med normal trafikk.

- Vi kan definere området veldig klart. Du kan sende advarsler til en liten landsby som er i ferd med å bli vasket bort, eller du kan fortelle en hel region at det er en tsunami på vei, sier Mark Wood i CEASA til New Scientist

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere