RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Katrinas virkninger på oljeindustrien (Ny)

Sist oppdatert:
Opptellingen av skader på olje- og gassindustrien i kjølvannet av orkanen Katrina er nå full gang. Her er en foreløpig oversikt over stengt produksjon og rigger i drift
Nytt: Oppdatert med rapprot om skader på produksjonsrigg

De amerikanske energimyndighetene Minerals Management Service (MMS) har kommet med den første offisielle rapporten på betydningen av orkanen Katrinas passasje gjennom Mexico-gulfen de siste par dagene.

Orkanen medførte blant annet at store deler av USAs olje- og gassproduksjonen i Mexico-gulfen ble stengt ned og installasjonene evakuert. Offshoreproduksjonen i Mexico-gulfen tilsvarer omkring 30 prosent av USAs egen oljeproduksjon, og mesteparten ble nedstengt.

De første offisielle tallene fra MMS viser at 75 prosent av de bemannede plattformene i Mexico-gulfen er evakuert, mens 71,64 prosent av riggene er evakuert.

Det har ført til at 91,69 prosent av den daglige oljeproduksjonene i området har blitt stengt ned på grunn av orkanene. Det tilsvarer omkring 1,375 millioner fat pr. dag av en total kapasitet på 1,5 millioner fat pr. dag.

Virkningene for gassproduksjonen er litt lavere, 83 prosent av naturgassproduksjonen er stengt, tilsvarende 8,8 milliarder kubikkfot pr. dag.

Det samlede produksjonsbortfallet er forløpig på 3,1 millioner fat råolje og 15,4 milliarder kubikkfot naturgass. Det tilsvarer henholdsvis 0,57 og 0,42 prosent av den årlige produksjonen i Mexico-gulfen. Etter orkanen Ivan ble oljeproduksjon tilsvarende 32 millioner fat borte som følge av problemene orkanene skapte.

Produsjonsrigg skadet

Oljeselskapet Shell opplyser i dag at de har funnet skader på produksjonsriggen som ligger på Mars-feltet i Mexico-gulfen.

Skadene ble ifølge Upstream oppdaget på en rekognoseringsflygning til riggen. Oljeselskapet vil komme med detaljerte rapporter på skadene nå de har fått mannskaper ombord. Mannskaper er også på vei til de andre Shell-feltene for å starte opp igjen produksjonen og se på eventuelle skader.

Riggen har en kapasitet på 220.000 fat pr. dag, som ved full produksjonen tilsvarer 15 proset av produksjonen ii den amerikanske delen av Mexico-gulfen.

BPs nye gigantiske produksjonsrigg Thunder Horse ser ut til å ha kommet helskinnet gjennom orkanen. Riggen fikk meget overraskende sterk slagside da den ble rammet av orkanen Dennis tidligere i sommer. Riggen med kapapsitet på 250.000 fat pr. dag er ventet satt i produksjon senere i år.

Borerigger i drift

I forbindelse med den forrige store orkanen som herjet med oljeindustrien i Mexico-gulfen, ble en håndfull rigger dratt løs fra sine forankringer. Så langt er kun to operative rigger rapportert å ha kommet løs i forbindelse med Katrina.

Det gjelder Transoceans halvtnedsenkbare Deepwater Nautilus som går på kontrakt til Shell. Riggen var forankret, og følges nå med en radiosender. Riggen var evakuert.

Den andre riggen som ble dratt løs fra forankringene var Nobles Jim Thompson-rigg, også den på kontrakt til Shell. Riggen lå på blokk 934 i Mississippi Canyon før orkanen dro den løs.

En tredje rigg tilhørende det meksikanske statsoljeselskapet Pemes kom løs fra sin fortøyninger ved Bender-verftet i Mobile i delstaten Alabama. Boligriggen PSS Chemul var under oppgradering ved verftet da den ble trukket løs og kolliderte med Highway 98 nord for Mobile.

Raffineriene uten skader

De foreløpige rapportene fra raffineriene på kysten av Louisiana, Mississippi og Alabama tyder på at anleggene har kommet uskadd fra Katrina.

Totalt skal minst åtte raffinerier ha blitt stengt ned eller gått med redusert kapasitet i kortere perioder på grunn av orkanene, melder Associated Press.

Den totale kapasiteten som ble stengt ned tilsvarer 2,3 millioner fat pr. dag, ifølge det amerikanske energidepartementet.

Skadene ser imidlertid ut til å være minimale, sier president Bob Slaugther i National Petrochemical and Refiners Association til AP, men understreket at det kun var en foreløpig oversikt.

Det er foreløpig ikke gitt noen estimater for når raffineriene som stengt helt vil være oppe å gå igjen. Noen av anleggene sliter med strømbrudd i likhet med deler av delstatene Louisiana og Mississippi.

Importen på hold

Råoljeimporten til USA har vært på holdt via gulfhavnene siden søndag. Det gjelder blant annet Mexicgulfens eneste supertankerfasilitet Lousiana Offshore Oil Port (LOOP). Anlegget kan håndtere 1 million fat pr. dag fra flere lossebøyere 20 miles utenfor kysten av delstaten.

LOOP står for drøye 10 prosent av USAs importkapasitet. Lektringsoperasjonen fra stor tankskip til mindre tankskip som tar råoljen til havn har også vært stanset av værforholdene.

LOOP vil bli gjenstand for inspeksjoner i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere