RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Wikpedia Commons)

Katten din manipulerer deg

Sist oppdatert:
Du har kanskje mistenkt det. Nå har du beviset.

(SIDE2): Katteeiere som føler at deres firbente venner kontrollerer dem har nå fått vitenskapelig bevis på at dette faktisk er tilfellet.

Eksperter innen dyrelyd-feltet har nylig identifisert en unik og manipulativ form for murring som kattedyr har utviklet for å få det de vil ha fra oss mennesker.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Søknadsmurring
Lyden, som kalles søknadsmurring på fagspråket, har aldri før blitt studert. Men katteelskere verden over, deriblant forskningsleder Karen McComb, kan nok kjenne seg igjen i dette.

- Min katt setter i gang med en gang han merker at jeg er våken om morgenen. Han går over til søknadsmurring og posisjonerer seg like ved hodet mitt for å oppnå full effekt, sier hun til Discovery News.

«Gråter»
Forskerne kom frem til dette funnet etter å ha studert ulike opptak av kattelyder. En unik type murring inneholdt en gråtliknende lyd, og alle testpersoner (uavhengig om de eide en katt eller ikke) mente at søknadsmurringen var en mer påtrengende lyd enn de andre. Vår følsomhet for denne typen lydfrekvens kan være medfødt i mennesket, mener forskerne.

- Katter har omtrent samme størrelse på stemmebåndene som en baby, så det er en likhet der. Faktisk kan en katt som mjauer låte veldig likt en gråtende baby, noe gir påvirkningskraft på mennesker, forklarer McComb.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere