RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kattunge døden nær etter vegandiett

Foto: Thinkstock
Eierne ville la kattungen leve på samme måte som seg selv.

(SIDE2:) En kattunge ble nylig tatt med til en veterinær i Australia med alvorlige helseproblemer. Eierne forsto ikke hva som var galt, men veterinæren skjønte snart hva som hadde skjedd.

Eierne var veganere og hadde latt kattungen leve på kun poteter, rismelk og pasta.

- Den var ekstremt svak og kollapset da den kom inn. Den reagerte nesten ikke på noe, sier veterinær Leanne Pinfold til Herald Sun.

ikk kjøtt
Kattungen ble straks gitt væske intravenøst og fikk deretter store mengder kjøtt. Etter tre dager på kjøttdiett, ble katten i bedre form. Eierne fikk ta katten med seg hjem - og fikk streng beskjed om å la katten spise kjøtt heretter.

Ifølge Pinfold trenger katter kjøtt for å overleve. Hvis mennesker ønsker kjæledyr som ikke spiser kjøtt, bør de heller skaffe seg en kanin, mener hun.

- Du kan ikke tvinge din ideologi på en katt, sier hun.

- Alle verdiene var bra
Dette er ikke første gang man hører om vegan-katter. ABC News har omtalt veganere som vil la kjæledyrene sine leve på samme måte som seg selv.

Ari Moore skaffet seg en katt som skulle bli veganer.

- Det er definitivt en konflikt i å være en veganer som lever med en liten kjøtteter. Men vi gjorde det. Vi ble overbevist om at vi kunne gjøre dette på en sunn måte, sier hun.

På den svenske bloggen Vegankatter.worldpress.com skriver den anonyme eieren om sitt liv med vegankatt. Etter fem måneder, skrev vedkommende:

«Han har det bra, og enn så lenge har vi ikke støtt på noen større problemer med maten. Tvert imot virker det som om han endelig blir mett og spiser ikke så fort han får sjansen, som han ofte gjorde tidligere. Vi har vært hos veterinæren og tatt blodprøver, og alle verdiene var bra».

Dømt til å gi kjøtt
I 2011 ble en svensk katteeier anmeldt for å fore kattene sine med veganmat.

- Jeg er selv veganer og synes at det er uetisk å by på døde dyr, sa katteeier Jonas Hellö til SVT.se.

Mannen ble kort tid etter dømt til å gi kattene kjøtt. Jordbruksverket mente at behandlingen stred mot dyrebeskyttelsen og krevde at kattene skulle få mer variert mat. Hellö godtok dommen og lovte å gi kattene animalsk mat, skriver LCHF.se.

Ville aldri gjort det
Veterinær Tony Buffington ved Ohio State University sier at det er mulig å la katter og hunder leve som vegetarianere, men at det er komplisert. For at det skal kunne gå bra, må dyret vokse opp i et sunt miljø og være voksen før dietten innføres. Unge og gravide dyr er avhengige av kjøtt.

- Kan vegan-kjæledyr overleve? Ja. Ville jeg gjort det med mitt eget dyr? Aldri, sier han til ABC News.

Mindy Bough, leder for den amerikanske dyrebeskyttelsen, sier at hun har hørt om friske vegankatter. Hun tror imidlertid ikke kattene lever nøyaktig slik eierne tror.

- Hvis de ikke får kjøtt hjemme, vil de trolig jakte - kanskje på musene i huset eller fuglen i hagen, sier hun.

- Få som sluntrer
Også hos Norsk Vegetarforening har problemstillingen kommet opp.

- Veganere «flest» overfører ikke sine egne kostholdsvaner over på kjæledyra sine. Det finnes selvsagt også de som velger å servere vegansk føde til sine firbente venner, men det er ikke voldsomt utbredt, skriver Vilje Bech, Norges mest publiserte kokk innen vegetarisk og vegansk matlaging.

Pål W. Thorbjørnsen, informasjonsansvarlig i Norsk Vegetarforening, påpeker at katter trenger den organiske syren taurin for å overleve, og at dette ikke finnes i vegetarmat. Men man kan tilsette stoffet i maten. Mangel på taurin hos katter kan føre til flere alvorlige sykdommer.

- Hvor mange veganere og andre vegetarianere gir dyrene sine rent vegetabilsk fôr? Og hvor mange av disse igjen sluntrer med nok taurin, proteiner, fett og alt hva katter og hunder trenger? Det tror jeg er fryktelig få, skriver Thorbjørnsen på Veg-veg.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere