I februar 2021 hadde koronavaksinen vært tilgjengelig for nordmenn flest i kun litt over én måned, men de som jobbet i helsevesenet fikk tilgang til vaksinen tidligere enn andre. Kaveh Rashidi, som på den tiden var assisterende bydelsoverlege i St. Hanshaugen i Oslo med ansvar for blant annet vaksinering, hadde sett seg lei av konspirasjonsteoretikere som spredte feilinformasjon om koronaviruset. Legen og TV-profilen hadde vært ganske verbal i sosiale medier på hva han mente korona-skeptikere og antivaksere.
Les også: Sommerpraten: Kaveh Rashidi (34)
Han bestemte seg derfor for å publisere en video på Twitter med teksten «Advarsel!!! Se bivirkningene jeg fikk av dose 2 med Pfizer-vaksinen», hvor man ser legen fremstille en slags rykning i armen og si følgende:
– Nå har jeg akkurat tatt den andre dosen av Pfizer-vaksinen og jeg vet ikke hva som skjer, men hånda mi har blitt helt stiv av det. Jeg klarer ikke å bruke den. Neida, jeg bare tulla, jeg har det fint. Så lett er det bare å finne på noe tull og spre det på en Facebook-gruppe, og lage en eller annen konspirasjonsteori. Men det har ikke noe å si uansett hvordan jeg har det etter å ha tatt vaksinen. Dette har blitt forsket på titusener av folk, og vi vet at vaksinen er trygg.
Se videoen som Rashidi la ut:
Under innlegget på Twitter kan man se at Rashidi har fått mange reaksjoner. Mange positive, men også noen få negative. Flere av de som ikke likte videoen, skrev blant annet ting som «ganske drøyt», «usmakelig» og «litt av en lege som gjør slikt».
Mange reaksjoner
I etterkant fikk Legeforeningen flere klager fra privatpersoner, og Rådet for legeetikk behandlet saken i slutten av oktober og kom nylig fram til et vedtak. Etikkrådet er Legeforeningens sakkyndige organ i spørsmål om legeetikk.
«Klagene går ut på at klagerne de mener han gjør narr av dem som faktisk opplever bivirkninger. Klagerne reagerer på at en lege på denne måten bruker sin troverdighet til å latterliggjøre mennesker», er noe av det som står i vedtaket fra Rådet for legeetikk.
Rashidi tar seg imidlertid ikke nær av dette.
– Beskyldninger som kommer fra antivaksine-miljøet tar jeg ikke så veldig på alvor, det er en liten, høylytt og svært konspiratorisk gjeng, skriver han i en e-post til Nettavisen.
– Hva var tanken din før du la ut videoen på Twitter? Du sier at det er humor, men tenkte du over at konspirasjonsteoretikere og anti-vaksere ville reagere på dette i det hele tatt? Burde du ha vært mer obs på at slike ting kan spres uten kontekst?
– Konspirasjonsteoretikere og anti-vaksinere har hengt seg på folk som meg, Ingeborg Senneset, Preben Aavitsland også videre i lang tid. Det er helt forventet at de blir sure, når man sprer kunnskapsbasert informasjon om vaksiner, svarer legen.
– Hvordan veide du opp fordelene versus ulempene før du publiserte videoen?
– Jeg tror det var nyttig for folk å se hvor enkelt det er å «fake» symptomer, og jeg tror ikke at det var et skadepotensiale av en slik video. Det er på ingen måte et stikk mot de som opplever bivirkninger av medisinene, forteller Rashidi.
Den profilerte legen svarer kontant på spørsmålet om han tror klagene ble sendt, kun fordi han er kjendis:
– Selvfølgelig, det er noen konspirasjonsteoretikere som jevnt og trutt skal hekte seg på alt vi profilerte helsepersonell sier, er det klare svaret til Rashidi.

Kjendislegen svarer på kritikken fra «Charter-Svein»: – Stusser over at han bryr seg
– Gis en mulighet til å reflektere
Vedtaket er signert leder i Rådet for legeetikk, Svein Aarseth, og han utdyper overfor Nettavisen hvorfor de konkluderte med at Rashidi har fått kritikk for brudd på § 11. I Etiske regler for leger kapittel I, § 11 står det følgende:
«En lege bør etter sine forutsetninger medvirke til at allmenheten og myndigheter får saklig informasjon om medisinske spørsmål. En lege som avgir uttalelse om medisinske spørsmål til media, bør sikre seg adgang til å kontrollere hvordan uttalelsen blir offentliggjort.»
Og det står i avsnittet under:
«Rådet gir kritikk for brudd på § 11 under henvisning til at budskapet ikke formidles på en saklig måte. Innklagede benytter sosiale medier til ulik formidling og er en person kjent i offentligheten. Rådet bemerker at sett hen til innklagedes posisjon som profilert lege i det offentlige rom anbefales å utvise en forsiktighet i formidlingen.»
Les også: Kaveh Rashadi reiser fra høygravid kjæreste: – Hun kan føde en levedyktig unge mens jeg er borte
– Klagen forsterkes av den han er. Vi fikk fire eller fem klager, og vi har ingen grunn til å tro at dette er en koordinert aksjon. Men han er én person som blir lagt ekstra merke til. Han har vært med i TV-aksjonen og var med i «71 grader nord». Han får også lett spalteplass i andre medier. Da bør han være ekstra forsiktig med hva han legger ut, sier Aarseth til Nettavisen.
– Ville dere ha konkludert annerledes, hvis det var snakk om en lege som ikke er kjendis, men som hadde lagt ut det samme?
– Det blir en diskusjon på andre premisser. Det hadde vært en helt annen sak, så det er vanskelig å svare på. Det jeg vil si er at humor kan misforstås og at vi har et reglement som regulerer klagebehandlingen, og sier hvilke virkemidler vi har, svarer Aarseth.
– Hva slags konsekvenser får vedtaket for Rashidi?
– Dette er kritikk til leger for brudd på Etiske regler for leger. Han gis en mulighet til å reflektere over det som har skjedd, sier lederen i Rådet for legeetikk.
Aksepterer kritikken
Rashidi understreker at kritikken fra Rådet for legeetikk er på sin plass i dette tilfellet, fordi han har stor respekt for det sakkyndige organet.
– Rådet for legeetikk er helt fantastiske! De behandler alle helt likt. Og en lege skal opptre saklig. Men så blir man invitert på for eksempel «Nytt på Nytt» da, og redaksjonen der gir grønt lys for å spøke om visse tema, og det blir en balansegang. Jeg tenker det er flott at Rådet for legeetikk vurderer alle klager med høyeste alvor, uansett hvilket miljø de kommer fra, sier legen.
– Du sier i ditt tilsvar at du vil være mer forsiktig fremover. Hva legger du i akkurat det?
– Jeg skal selvfølgelig gjøre mitt ytterste for å være saklig og faglig i alt jeg formidler! Samtidig takker jeg gledelig ja igjen, hvis Bård (Tufte Johansen) inviterer meg til «Nytt på Nytt» igjen, og da skal jeg prøve å spøke enda høyere om de fjollete konspirasjonsteoretikerne som folk i anti-vaksine-miljøet tross alt er, understreker Rashidi.