*Nettavisen* Nyheter.

Keepertabber – et økende problem!

- Det er ikke feil foretatt av keeper vi ønsker å fokusere på, men mer den unyanserte fordelingen av skyld ved baklengsmål, skriver keepertrenerne Gjermund Østby og Ken E. Nilsen i et innlegg på vif-fotball.no.

Les innlegget her:

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er med økende uro vi hører og leser ekspertkommentatorer uttale seg om keepernes prestasjoner. Ved scoring kommer oftere og oftere uttalelsen ”keepertabbe”. Et begrep som etter hvert er blitt svært unyansert. Hva er en tabbe? ¿. Bokmålsordboka definerer ordet Tabbe som: feil som følge av dumhet el. tankeløshet, bommert, flause¿Er det keepertabbe nær sagt hver gang ballen går i mål? Pressen kan fremstille det sånn. Ekspertene mener hva de vil, og det skal lages TV og aviser som selger. Jo mer ”blod for penga”, jo mer salg. Det er jobben deres, så dem om det.

Som keepertrenere ser også vi opplagte sleiv, feilbedømming eller tankeløshet, og river oss i håret av det. Som keeper er du mer utsatt for konsekvens av feilen du gjør, det er udiskutabelt, men hvorvidt feilen skal betegnes som en tabbe, hvor all skyld legges på keeper er tvilsomt. Dette er et lagspill så mye kan ha gått feil før ballen havner i mål.

Dette innlegget er ikke en forsvarstale for alle innslupne mål, men mer ment som et innspill til hvordan trenere, spillere og saktens foreldre bør tenke seg om før de fordeler ansvar for feil.

Som nevnt i en tidligere artikkel stilles det tøffe mentale krav til en keeper. Erfarne keepere tåler ofte trøkket og tar det ansvaret som forventes. Yngre keepere kan ha vanskeligere for dette, det har med erfaring å gjøre.

I Vålerenga ønsker vi å utvikle gode og trygge keepere som har et optimalt miljø hvor de tør å prestere, hvor de tør å bli gode. Skal de bli gode, må de også tørre å gjøre feil og omgivelsene må akseptere det på lik linje med feil andre steder i laget. De skal ha tilbakemelding på prestasjoner som er for dårlig, for all del, men denne skal være konstruktiv.

Vi vil oppfordre trenere og foreldre til å være konstruktive, gi nyttig tilbakemelding og ikke la frustrasjon over resultat og dårlig innsats gå ut sakligheten i dette.

Lykke til i sommerens turneringer, og med høstens seriespill og cuper, la oss ha et positivt keeperfokus!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.