Gå til sidens hovedinnhold

- Keflavik åpner igjen

Det er ventet at Keflavik lufthavn på Island kan gjenåpne mandag kveld, melder flyselskapet Icelandair.

Keflavik International Airport har vært stengt siden klokka 09 søndag morgen etter vulkanutbruddet på Grímsvötn. Ifølge de siste værrapportene og prognosene for askeskyen er det antatt at flyplassen vil kunne gjenåpne mandag kveld og at trafikken vil kunne være i rute igjen tirsdag, melder Icelandair.

Meteorologisk institutt følger utviklingen og sier asken kan komme inn over deler av Norge de nærmeste døgnene. Natt til tirsdag er det ventet at askeskyen beveger seg inn over Storbritannia. I neste runde kan den komme inn over Sør-Norge.

Askesky mot Sør-Norge
- Det kommende døgnet er vinden ugunstig i forhold til de sørligste delene av landet, sier statsmeteorolog Jan Erik Brandt til Nettavisen. Han understreker at det er snakk om prognoser og at flere faktorer avgjør hvordan askeskyen eventuelt vil ramme Norge, blant annet om utslippet fra vulkanen fortsetter og hvordan vinden blåser.

Krisegruppe er satt i sving
Etter vulkanutbruddet på Island i fjor ble det etablert en tverrfaglig krisegruppe for askesituasjoner i Norge. Denne gruppa er nå i sving. Her sitter representanter for Luftfartstilsynet, Avinor, Samferdselsdepartementet, Meteorologisk institutt og Norsk institutt for luftforskning. Gruppa holder nå jevnlige møter der de blant annet ser på prognosene for askeskyen.

Avinor ber passasjerer holde seg løpende orientert gjennom sine flyselskap og reisebyråer.

I prognosen Avinor presenterte mandag morgen het det at aske fra utbruddet vil bevege seg inn over norsk luftrom mellom fastlands-Norge og Svalbard i løpet av ettermiddagen og at flytrafikken til og fra Svalbard ville kunne bli berørt etter klokka 14 og stanse fra klokka 20.

Les også: Ny SAS-rute påvirkes av askeskyen

Les også: Norske studenter rett ved vulkanen

All flytrafikk mellom Norge og fra Island, og lokalt på Island, er stanset. Trafikken mellom USA og Europa er berørt gjennom at det brukes andre ruter.

Det er ennå usikkert hvordan askeskyene vil bevege seg det neste døgnet – og hvor vidt de vil berøre fastlands-Norge, ifølge Avinor.

Følg britiske Met Offices askevarsel her

Ett år siden sist
Det er bare ett år siden en askesky fra Island sist gang berørte norsk luftrom. Utbruddet på Eyjafjallajökull i april 2010 førte til stenging av flere europeiske flyplasser og store driftsforstyrrelser i flytrafikken. For bare noen uker siden gjennomførte norske aktører og myndigheter en større askeøvelse, der scenariet var et vulkanutbrudd på Island. Nå er det igjen alvor, denne gangen etter utbruddet på Grímsvötn lørdag 21. mai.

Kommentarer til denne saken