*Nettavisen* Nyheter.

Keiserens nye skoleklær

Amanda og Charlotte ville gjerne vise hvilken skole de går på, og kjøpte i fjor høst skolegensere. Ett år senere har de fortsatt ikke sett noe til dem.

Amanda Kjærnes og Charlotte Niklasson går på Manglerud videregående skole i Oslo. For ett år siden fikk de tilbud om å kjøpe noe de gjerne ville ha - klær med skolens navn på.

- Vi ville vise at vi går på Manglerud, og ville ha skolegenser. Og så føler man at man får en slags tilhørighet da, til skolen, ved å gå med skolenavnet på brystet. Ja, det er litt kult da, forklarer de to i munnen på hverandre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV2HD

Tilbudet om skoleklærne ble sendt rundt uten at ledelsen på skolen visste om det, og elevene bestilte klær over en lav sko.

- Vi trodde det var et seriøst firma, siden det kom til oss på skolen. Så vi stolte på dem og betalte, men så viste det seg at det ikke var så mye å stole på allikevel, sier Amanda.

Firmaet pengene skulle betales til, var Nor-And Gruppen Limited. Navnet høres kanskje flott ut, men oppsøker man firmaadressen finner man ikke annet enn en privatbolig på Bekkelaget i Oslo.

Etter hvert som tiden gikk og klærne uteble, forsøkte jentene å gå inn på nettsidene til firmaet, skolegenser.net, men der var det lite hjelp å få. Siden var rett og slett lagt ned. Samtidig hadde elevrepresentanten som hadde hatt kontakt med firmaet tidligere, nå sluttet på Manglerud, så jentene visste ikke hvor de skulle henvende seg videre.

Flere misfornøyd
Det er ikke bare Amanda og Charlotte som har måttet se langt etter skoleklærne sine. I et friminutt på Manglerud skole møtte TV 2 hjelper deg over 20 elever som heller ikke hadde fått det de betalte for.

For Elevorganisasjonen, som har over 350 skoler i sitt medlemsregister, er slike saker et velkjent problem.

- Ja, vi kjenner til flere saker der elever og elevråd har inngått avtaler med noen kommersielle aktører, og betalt for en vare eller tjeneste som de

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV2HD

senere ikke har fått. og at de føler det har vært vanskelig etterpå å få gjennomslag for kravet sitt, sier leder Jan Christian Vestre.

Vestre maner nå elevene til mer forsiktighet, og mener man bør tenke seg om to ganger før man går til innkjøp av for eksempel skoleklær.

- Vi vil jo at elevrådene skal være på vakt i forhold til hvilke kommersielle aktører de inngår samarbeidsavtaler med. Da gjelder det å sjekke referansene, høre hvilke erfaringer andre skoler har, og ikke minst involvere de voksne på skolen i de avtalene som eventuelt skal inngås, foreslår Vestre.

Klærne kom til slutt
TV 2 hjelper deg har gjentatte ganger forsøkt å få Nor-And Gruppen til å møte oss og forklare hvorfor de ikke har levert skoleklærne elevene har betalt for. Men både daglig leder og styreformann nekter å stille til intervju. Det synes Amanda og Charlotte er synd.

- Vi synes det var feigt gjort, og dårlig gjort. Vi ville jo gjerne møte dem og spørre hvorfor vi ikke fikk genserne, sier jentene, som allikevel har gode nyheter.

- Ja, plutselig så våkna firmaet til live, og begynte å sende ut meldinger til de som har betalt, og nå har mange fått seg genser, forteller Charlotte, som selv fikk genseren på døra forrige fredag. Amanda får snart, og jentene er fornøyde med at saken har løst seg.

- Det er jo bra at vi endelig har fått genserne. Selv om de ikke er akkurat sånn som vi ville ha dem, så fikk vi i hvert fall genser, avslutter jentene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.