RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Keisersnitt kan gi astma

Sist oppdatert:
Barn som blir tatt ved keisersnitt har 50 prosent økt risiko for å utvikle astma.

(SIDE2): Barn som er født ved keisersnitt har 50 prosent økt risiko for å utvikle astma, sammenliknet med barn som fødes på vanlig måte, melder Folkehelseinstituttet .

Hastekeisersnitt øker risikoen ytterligere, viser en ny studie basert på data fra 1,7 millioner fødsler registrert i Medisinsk fødselsregister ved Nasjonalt folkehelseinstitutt. Målet med studien var å se på den mulige sammenhengen mellom det å bli født med keisersnitt og senere utvikling av astma.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Dette er resultatet av studien:
Sammenlignet med barn som ble født på vanlig måte (spontant vaginalt), hadde barn født ved keisersnitt rundt 50 prosent økt risiko for å utvikle astma.
Barn som kom til verden vaginalt, men med hjelp av vakuum eller tang, hadde en 20 prosent økt risiko for astma.
For barn født mellom 1988 og 1998 var planlagt keisersnitt forbundet med omtrent 40 prosent økt risiko for astma mens hastekeisersnitt med en 60 prosent økt risiko.

Det fins to hovedteorier for hvorfor det fins en link mellom astma og keisersnitt.

- Barna som fødes ved keisersnitt ikke utsettes for morens bakterieflora under fødsel, og at dette er negativt for utviklingen av immunsystemet. Den andre har sammenheng med at barn født med keisersnitt får mer pusteproblemer etter fødsel, fordi de er mindre utsatt for stress og sammenklemming av brystkassen, siden disse mekanismene bidrar til å tømme lungene for fostervann, sier lege og stipendiat Mette Christophersen Tollånes, tilknyttet Nasjonalt folkehelseinstitutt og Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitet i Bergen. Tollånes.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere