*Nettavisen* Nyheter.

Keisersnitt kan gi økt risiko for bekkenløsning

Oslo (NTB): Keisersnitt kan gi to- til tredoblet risiko for alvorlig og langvarig bekkenløsning, ifølge en studie.

Det utføres flere og flere keisersnitt her i landet. Mange kvinner ønsker planlagte keisersnitt uten at det foreligger noen medisinsk grunn.

- Noen kvinner med sterke bekkenleddssmerter er kanskje redde for at en vaginal fødsel vil være for vanskelig eller smertefull, eller vil forverre smertene etter fødselen - selv om dette ikke er vitenskapelig dokumentert, sier forsker Elisabeth K. Bjelland ved divisjon for psykisk helse i Folkehelseinstituttet.

Studien hun har gjennomført basert på tall fra Den norske mor og barn-undersøkelsen viser at planlagte keisersnitt var assosiert med to- til tredoblet risiko for rapport om alvorlig grad av bekkenleddsyndrom seks måneder etter fødsel.

Tidligere studier viser at kvinner som har hatt mye smerter i svangerskapet, kan være mer sårbare for smerter i forbindelse med keisersnitt. Bjelland mener man ikke bør anbefale keisersnitt til gravide med sterke bekkenledssmerter.

- Dersom det ikke foreligger medisinske grunner til keisersnitt, tyder funnene på at vaginal fødsel er det tryggeste alternativet for kvinner med sterke bekkenleddssmerter, råder hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.