RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
GJORDE UNDERSØKELSER: Kriminalteknikere arbeidet mandag i hytta der avdøde Helge Mannsverk ble drept.
GJORDE UNDERSØKELSER: Kriminalteknikere arbeidet mandag i hytta der avdøde Helge Mannsverk ble drept. Foto: Jostein Larsen Østring (Nordlys)

«Kem av dokker skal æ skyte først»

Sist oppdatert:
Det skal den drapstiltalte 49-åringen ha sagt før han drepte Helge Mannsverk (52). Mandag nektet han straffskyld og hevdet han bare ville skremme.

(finnmarkdagblad.no) TANA: Mannen (49) som er tilalt for å ha drept Helge Mannsverk (52) med overlegg, og for drapsforsøk på Mannsverks samboer, erkjente seg ikke skyldig da saken startet mandag.

«Kem av dokker skal æ skyte først. Det e dåkkers skyld at æ har mista førerkortet», skal han ha sagt før to skudd ble avfyrt, framgår det av tiltalen mot mannen (49) som er eks-svoger til Helge Mannsverk. Mannsverk har vært gift med mannens søster.

Da mannen møtte i Indre Finnmark tingrett mandag formiddag, erkjente han ikke straffskyld for noen av postene i tiltalen, skriver Finnmark Dagblad.

Som hevn
Av tiltalen går det fram at Mannsverk sju timer før skuddene falt, hadde ringt politiet og anmeldt 49-åringen for promillekjøring med traktor. Dette skjedde etter at den drapstiltalte hadde fylt igjen hytteveien med snø. Politiet rykket ut, pågrep 49-åringen og beslagla førerkortet etter å ha tatt en blodprøve som ble tatt i Kautokeino.

I den forbindelse målte politiet at mannen 3 timer før drapet hadde 2,2 i promille.

Etterpå dro mannen tilbake til Garggoluoppal, og tok med seg en rifle da han oppsøkte hytta der Helge Mannsverk og hans samboer var. Det ble løsnet to skudd, hvorav det ene traff Helge Mannsverk, og det andre sneiet nesten Mannsverks samboer.

Det er Riksadvokaten som har tatt ut tiltalen for overlagt drap.

- Det betyr at han har foretatt en overveielse og at vedkommende har hatt tid til å overveie dette før hendelsen, sier statsadvokat Torstein Hevnskjel.

Nekter straffskyld
Den tiltalte mannen erkjenner altså ikke straffskyld. Mannens forsvarer er Harald Stabell:

- Han erkjenner ikke straffskyld for noen av påstandene. Han mener at han dro til hytta for å skremme dem som han var sint på, sier Stabell.

- Selv om han ikke erkjenner straffskyld, så skjønner han at det må være han som forårsaket det, men at det må ha skjedd ved et uhell, sier Harald Stabell.

- Hvordan forklarer han at to skudd er avfyrt ved uhell?

- Det har han ingen forklaring til. Han husker svært lite av episoden i hytta, men skjønner at tiltalen er svært alvorlig. For tiltalte er det helt forferdelig at en som han kjente godt, er død, sier Harald Stabell.

To rettspsykiatere har laget en rapport der de har kommet fram til at mannen ikke var utilregnelig da drapet skjedde.

- Jeg kommer ikke til å prosedere på det, sier Harald Stabell som har innkalt to-tre vitner.

- Det er karaktervitner, personer som kjenner den tiltalte, og psykologen som han har hatt kontakt med i fengselet, sier mannens forsvarer.

Barna reiser bort
De tre barna til Helge Mannsverk, to av dem under 18 år, er bortreist mens rettssaken pågår mot mannen som er tiltalt for å ha drept faren deres.

- Alle skjønner at det blir en del medieomtale fra saken, og for å slippe unna den belastningen, så er de bortreist, sier Thomas Hansen som er bistandsadvokat for de tre barna. Etter det FD erfarer har barna reist sammen med sin mor.

Thomas Hansen møter i Indre Finnmark tingrett i dag for å ivareta barnas interesser. I det ligger det at det blir fremmet et oppreisningskrav på vegne av de etterlatte.

- Her er det standardiserte satser. Det vanlige er 200.000 kroner til hvert av barna. I noen tilfeller går man over denne normen, og i noen tilfeller under, avhengig av forskjellige typer ting, sier Thomas Hansen.

- Hva min påstand blir, avhenger av hva som kommer fram i retten, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere