RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kenyanere kan få tortur-erstatning fra Storbritannia

London (NTB-Reuters): En britisk domstol har bestemt at tre kenyanere som ble torturert under det britiske styret på 1950-tallet, kan gå til erstatningssøksmål mot den tidligere kolonimakten.

De tre kenyanerne, som nå er i 70- og 80-årsalderen, ble kastrert, voldtatt og mishandlet da britene slo hardt ned på selvstendighetsbevegelsen Mau Mau. De krever en offisiell unnskyldning og at Storbritannia gir alle ofre for kolonimaktens overgrep erstatning.

- Dette er en historisk avgjørelse. Nå kan vi bare håpe at myndighetene vil gjøre det som rett er og sette seg ned for å få en løsning på denne saken, sier Martyn Day, en av advokatene til de tre saksøkerne.

Britiske myndigheter har i tre år forsøkt å hindre rettsprosessen og sier de er skuffet over kjennelsen og vil anke den.

De tre saksøkerne var selv ikke til stede i rettssalen. Men flere andre eldre kenyanere demonstrerte utenfor rettsbygningen, og de ble svært glade over kjennelsen.

Også i Nairobi hadde mange Mau Mau-veteraner samlet seg i spenning for å høre dommerens kjennelse, og brøt ut i applaus og gledestårer da utfallet ble klart. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere