RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kenyansk kvinne vant i Høyesterett

Sist oppdatert:
Høyesterett sier at vedtaket om å utvise en kenyansk mor og hennes datter som er norsk statsborger, er ugyldig.

Retten mener en utvisning vil være uforholdsmessig og i strid med hensynet til barnets beste.

Kvinnen har eneomsorg for datteren og ville derfor være nødt til å ta med seg jenta til Kenya dersom utvisningen hadde blitt stående. Utvisningsvedtaket var en reaksjon på at kvinnen hadde oppgitt uriktig identitet i sin asylsøknad og at hun hadde oppholdt seg ulovlig i Norge.

Høyesterett sier utvisning av moren ville medføre at datteren ble avskåret fra den barndommen og oppveksten i Norge som hun ellers hadde rett til som norsk statsborger.

– Dette er en avgjørelse vi er veldig fornøyd med, sier advokat Rasmus Asbjørnsen i advokatfirmaet Haavind, som har representert kvinnen.

Må behandles på nytt

Han sier Utlendingsnemnda nå formelt må behandle saken på nytt, men at utfallet av den behandlingen i praksis er gitt gjennom Høyesteretts kjennelse.

Maria og moren har den siste tida bodd i skjul for å unngå å bli sendt ut av landet.

En utvisning ville ført til ett av to alternativer, fastslår advokaten:

– Enten at Maria på fire år, som er norsk statsborger, må forlate riket, eller at staten fratar Maria hennes eneste omsorgsperson, hennes mamma, sier Asbjørnsen til NTB.

Høyesterett la også vekt på den vanskelige omsorgssituasjonen i Kenya og slår i dommen fast at vedtakene strider mot jentas rettigheter etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen artikkel 8.

Betydning for andre saker

Dommen er av betydning for tolkningen av Grunnlovens bestemmelser om beskyttelse av privat- og familielivet og om hensynet til barnets beste, og om disse bestemmelsenes forhold til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og FNs barnekonvensjon.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet sier det for tidlig å kommentere utfallet.

– Vi må sette oss inn i saken før vi kan kommentere den. Jeg forutsetter også at UDI og utlendingsmyndighetene settes inn i saken. Det er for tidlig å si hva følgene av dette blir, men Høyesterett har så klart en veldig, veldig høy rettskildeverdi i Norge, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere