*Nettavisen* Nyheter.

Kerry: - Noen skritt i riktig retning

USAs utenriksminister John Kerry. Foto: Heinz-peter Bader (Reuters)

Tel Aviv (NTB-Reuters-AFP): USAs utenriksminister John Kerry sier det er tatt noen små skritt i retning av å få slutt på konflikten.

23.07.14 14:45

Kerry kom onsdag på et ikke varslet besøk til Israel på sin rundtur i Midtøsten for å få slutt på kamphandlingene som nå har pågått i 16 dager.

– Vi har helt klart tatt noen små skritt. Men det gjenstår fortsatt mye arbeid, sa den amerikanske utenriksministeren. Han gikk rett i møter og ønsket ikke å utdype temaet.

Kerry skulle møte statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem og palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah. I løpet av onsdag skulle Kerry også drøfte utsikten til en våpenhvile i Gaza med FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Den amerikanske utenriksministeren hadde tirsdag en full dag med samtaler i Kairo, blant annet med utenriksminister Børge Brende (H). Kerry uttalte at Hamas står ved et veivalg og må fatte en grunnleggende beslutning som vil få store følger for den palestinske befolkning.

På bakken

Kerrys fly var åpenbart ikke omfattet av beslutningen fra amerikanske luftfartsmyndigheter om å innstille alle flygninger til Tel Aviv inntil videre. Vedtaket kom tirsdag etter et rakettnedslag ikke så langt fra Ben Gurion-flyplassen.

Et stort antall reisende er strandet på flyplassen i Tel Aviv, blant dem passasjerer hos både Norwegian og SAS. Tre firedeler av flygingene sto onsdag morgen oppført som innstilt. Flere israelere på vei til utlandet måtte gjøre vendereis, mens turister og besøkende ikke kom seg hjem.

Nye kamper

Israelske styrker fortsatte sitt bombardement av bygninger på Gazastripen i formiddagstimene onsdag. Det var ingen tegn til at Israel ville gi etter for internasjonalt press om å stanse det stadig flere land kaller overdreven brutalitet og maktbruk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kampene fortsetter i Gaza. Foto: Hatem Moussa (Ap)


Minst 15 palestinere ble drept ulike steder i løpet av natten, og i morgentimene ble det meldt om fire nye drepte, blant dem to barn, da stridsvogner hamret løs på flere bygg i byen Khan Yunis.

Det ble også meldt om sterk skyting og stor Hamas-motstand i området der det eneste kraftverket på Gazastripen ligger.

En militærtalsmann opplyste at israelske styrker angrep al-Wafa-sykehuset i Gaza by. Begrunnelsen var at Hamas gjentatte ganger hadde skutt mot israelske styrker inne fra sykehusområdet.

Over 600 palestinere, de fleste sivile, er hittil meldt drept under offensiven.

Krigsforbrytelser

Et hastemøte i FNs menneskerettighetsråd i Genève viste den sprikende virkelighetsoppfatningen hos partene. Israelske og palestinske representanter pepret hverandre med beskyldninger om krigsforbrytelser og brudd på folkeretten da FNs menneskerettighetsråd onsdag debatterte krisen i Gaza.

Høykommissæren for menneskerettigheter, Navi Pillay, åpent den ekstraordinære sesjonen med selv å mer enn antyde at den israelske framferden i Gaza, med drepte barn og riving av bolighus, kan være i kategorien krigsforbrytelser.

Pillay fordømte den vilkårlige beskytingen med raketter og bombekastere.

– Det er stor mulighet for at de israelske styrkenes oppførsel bryter med folkeretten, sa høykommissæren.

Hun fordømte også Hamas' angrep mot israelske områder.

Den israelske ambassadøren tok til motmæle og betegnet FN-debatten som en forutsigbar refleksbevegelse. Han sa at Israels rett til selvforsvar er hjemlet nettopp i folkeretten og at det snarere er Hamas som begår krigsforbrytelser.

Utenriksministeren i de selvstyrte palestinske områdene, Riad al-Malki, oppfordret verdenssamfunnet til å gjøre slutt på det han kalte «Israels straffefrihet». Han la til at Israel må stilles til ansvar for sine forbrytelser, et innlegg som høstet langvarig applaus blant delegatene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.