*Nettavisen* Nyheter.

Kerry: 72 timers våpenhvile på Gazastripen

Hamas og Israel inngår en 72 timers våpenhvile på Gazastripen fra fredag morgen, ifølge USAs utenriksminister John Kerry.

01.08.14 00:01

Den humanitære våpenhvilen trer i kraft klokken 8 fredag morgen lokal tid, opplyser det amerikanske utenriksdepartementet.

- Denne våpenhvilen er avgjørende for å gi uskyldige sivile en sårt trengt pause fra voldshandlingene, sier Kerry.

- Under denne perioden vil sivile i Gaza få humanitær hjelp og en mulighet til å få unna avgjørende behov som å begrave sine døde, behandle skadde og skaffe seg mat.

Stor skuffelse
Reparasjoner på vannforsyning og annen infrastruktur bør også gjøres i våpenhvileperioden, ifølge Kerry, som samtidig kunngjorde at Israel og palestinerne starter forhandlinger i Egypt fredag morgen.

FNs sikkerhetsråd uttrykte tidligere torsdag stor skuffelse over at gjentatte oppfordringer om våpenstillstand i Gaza ikke er blitt tatt til følge.

I en uttalelse som ble lest opp for pressen på slutten av møtet i New York, tok de 15 medlemmene i rådet til orde for humanitære pauser på Gazastripen.

FNs nødhjelpssjef Valerie Amos hadde da fortalt Sikkerhetsrådet at slike korte pauser er nødvendig for at hjelpearbeidere skal kunne nå fram til dem som trenger hjelp.

For høye
USA sa torsdag at de sivile tapene på Gazastripen er for høye.

- De sivile tapene i Gaza har vært for høye. Og det er blitt klart at Israel må gjøre mer for å leve opp til sin egen høye standard for å beskytte sivile liv, sier Pentagon-talsmann Steve Warren.

Samtidig gjør den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu det klart at militæroperasjonen vil fortsette til alle Hamas' tunneler fra Gazastripen og inn i Israel er ødelagt.

- Jeg kommer ikke til å gå med på forslag som hindrer den israelske hæren i å fullføre denne viktige oppgaven som ivaretar Israels sikkerhet, sa statsministeren under et regjeringsmøte i Tel Aviv torsdag.

- Bryter folkeretten
Han framholdt fjerningen av tunnelene som et hovedmål for de israelske styrkene på Gazastripen. Israel har også bombet en lang rekke boliger og andre bygninger, og rundt 1.400 mennesker er drept i over tre uker med angrep.

FN anslår at to tredeler av ofrene er sivile.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay går kraftig ut mot Israels angrep, som blant annet har rammet sykehus og skoler drevet av FN.

- Dette ser ut til å være bevisst trossing av forpliktelsene som folkeretten pålegger Israel, sier Pillay.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.