Kerry advarer mot konsekvenser av budsjettstupet

Charlottesville (NTB-DPA-AFP): USA utenriksminister John Kerry oppfordrer Kongressen om å unngå det såkalte budsjettstupet. Store budsjettkutt kan få konsekvenser for USAs rolle i verden, mener han.

- Å sende diplomater i dag er mye billigere enn å sende soldater i morgen, sa Kerry i en tale som han holdt på University of Virginia onsdag. Talen var hans første som landets øverste diplomat.

- Det er ingenting i den pågående budsjettkampen som tvinger oss til å ta dårlige beslutninger, sa han videre. - Den største utfordringen for USAs utenrikspolitikk i dag ligger ikke i hendene på diplomatene, men på politikerne i Kongressen.

Kerry brukte hele taledebuten til å sette søkelys på det seneste budsjettoppgjøret mellom Det hvite hus og Kongressen. Det mye omtalte budsjettstupet, som var høyt oppe i nyhetsbildet ved årsskiftet, ble utsatt i to måneder. Den nye fristen er 1. mars, som nærmer seg med stormskritt.

Dersom ikke Republikanerne og Demokratene i Kongressen blir enige om å redusere budsjettunderskuddet, vil omfattende kutt i alle budsjetter inntre automatisk 1. mars.

Det innebærer at til sammen 600 milliarder dollar, om lag 3.400 milliarder kroner, trekkes ut av økonomien, og USA går utfor det som kalles «the fiscal cliff», eller budsjettstupet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.