RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FORTVILET: Palestinere roper ut sin fortvilelse etter et nytt israelsk flyangrep på Gazastripen.
FORTVILET: Palestinere roper ut sin fortvilelse etter et nytt israelsk flyangrep på Gazastripen. Foto: Mohammed Salem (Reuters)

Kerry legger fram nytt våpenhvileforslag

USAs utenriksminister John Kerry har lagt fram et nytt forslag til våpenhvile som baserer seg på en humanitær pause.

Forslaget er lagt fram for begge parter, ifølge den israelske avisa Haaretz, og Kerry håper på et svar fra Hamas-lederen Khaled Meshaal i Qatar før han reiser hjem fredag.

Inntil da er Kerry i Kairo sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon og den britiske utenriksministeren Philip Hammond for å jobbe for forslaget, som er utarbeidet for at Hamas ikke skal tape anseelse etter å ha avvist en egyptisk plan.

Forslaget, som Kerry viste til Israels statsminister Benjamin Netanyahu onsdag, går ut på at det først innledes en ukelang foreløpig våpenhvile, og at de israelske styrkene ikke vil behøve å trekke seg helt ut av Gazastripen i den uka.

Deretter skal forhandlinger mellom Israel og Hamas starte i Kairo, med Egypt som mekler og den palestinske selvstyremyndigheten som deltaker.

Heve blokaden

USA, EU og FNs generalsekretær skal garantere for at forhandlingene fokuserer på å bli kvitt Hamas' raketter og tunneler på den ene siden, og på den andre få slutt på Israels og Egypts blokade av Gazastripen og reparere de store skadene som Israels offensiv har gjort.

Klok av skade fra tidligere våpenhviler, sier Hamas at de ikke godtar en våpenhvile som ikke samtidig hever blokaden.

Det egyptiske forslaget var identisk med våpenhvilen etter krigen i 2009, som også inneholdt en passus om oppheving av blokaden, som aldri ble gjennomført.

Men til BBC sier Meshaal at han kan akseptere en internasjonal garanti for at blokaden heves.

Han sier Hamas ønsker en våpenhvile snarest mulig, men at det også må bety en heving av blokaden, blant annet ved at Gaza kan åpne havna og flyplassen og utvide fiskerisonen.

Israels indre sikkerhetskabinett skal møtes fredag for å drøfte forslaget. En kilde sier at det ikke er umulig at Israel godtar det dersom Hamas gjør det.

En amerikansk tjenestemann tror likevel det er usannsynlig med en våpenhvile innen helgen. Det samme sier en israelsk kilde som minner om at Israel har sagt det vil ta en uke eller to å fullføre hovedoppdraget med å rasere Hamas' tunnelnettverk.

Over 800 drepte

Antall drepte på Gazastripen steg natt til fredag over 800 etter at fire mennesker til ble drept av israelsk skyting, blant dem en mann som døde da huset hans i Sør-Gaza ble truffet av en granat fra en israelsk stridsvogn.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte sterk avsky over at 16 mennesker, blant dem kvinner og barn, ble drept og 200 såret da en FN-drevet skole der hundrevis av mennesker hadde søkt tilflukt, ble rammet av fire granater.

– Mange er drept, inkludert kvinner, barn og FN-personell. Omstendighetene er fortsatt noe uklare, men jeg fordømmer i sterke ordelag denne handlingen, sa Ban.

Mange satt på gårdsplassen til skolen og ventet på å bli evakuert av Røde Kors da angrepet kom.

– Vi satt alle på samme sted da fire granater plutselig falt på oss. Det var lik på bakken, blod og skriking. Sønnen min er død, og alle mine slektninger skadd, sa Laila Al-Shinbari.

Til sammen ble over 100 mennesker drept på Gazastripen på en ny dag med israelsk bombardement. Halve Gazastripen er nå tømt for folk, som desperat leter etter trygge steder i enklaven som det ikke er noen utgang fra.

Over 140.000 mennesker har rømt fra sine hjem etter at Israel lanserte en bakkeoffensiv inn i Gazas trange gater, og mange av dem har søkt tilflukt i skoler og bygninger som drives av FN. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere