*Nettavisen* Nyheter.

Kerry til FN: - Palestinsk stat «ikke en umulig drøm»

USAs utenriksminister John Kerry tror på en løsning i Midtøsten med en egen palestinsk stat. Foto: Nicholas Kamm (AFP / NTB scanpix)

USAs utenriksminister sier onsdag til en israelsk forsamling i FN at en tostatsløsning for Midtøsten ikke er en umulig drøm, men at den vil kreve mot.

Utenriksminister John Kerry besøkte FNs hovedkvarter i forbindelse med at det er 40 år siden Israels ambassadør Chaim Herzog i en tale fordømte en FN-resolusjon som fastslo at sionisme var en form for rasisme.

– Side om side

– Den sionistiske drømmen omfavner tanken om staten Israel som et jødisk demokrati, et fyrtårn for alle nasjoner, sa Kerry på møtet

– Den drømmen kan bare holdes i hevd av to stater som lever side om side i trygghet. År med diskusjoner og innsats har vist oss at det ikke er en umulig drøm. Det er oppnåelig.

Kommentarene kommer samme uke som Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøkte Washington, et besøk som i liten grad signaliserte noen fremskritt med tanke på å gjenopplive fredssamtalene mellom Israel og palestinerne. Dialogen har ligget død siden Kerrys mislykkede fredsreise til regionen i april i fjor.

Utenriksministeren sier det krever mot og lederskap å anerkjenne en palestinsk stat og sammenlignet det med Herzogs handlinger for 40 år siden.

– Frykt og fordommer kan overvinnes, men det er valg vi nå har muligheten til å ta. Nå er det vår tur, sier Kerry. Det er budskap som gir gjenklang i verdensorganisasjonen, der en gjenoppliving av fredsprosessen står høyt på Sikkerhetsrådets dagsorden.

Vil unngå intifada

Medlemmene i rådet vurderer nå et resolusjonsforslag fra New Zealand, som sier at tostatsløsningen er «den eneste troverdige veien til fred» og krever at begge sider innstiller seg på samtaler. Det internasjonale diplomatiet ønsker desperat å få i gang samtalene og unngå at volden i Midtøsten eskalerer og utvikler seg til en ny intifada.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag