Ketil Solvik-Olsen: - Det er mange som opptrer som pyromaner

Frps nestleder - frem til søndag - Ketil Solvik-Olsen har tatt turen fra USA for å delta på Frps landsmøte. 

Frps nestleder - frem til søndag - Ketil Solvik-Olsen har tatt turen fra USA for å delta på Frps landsmøte.  Foto: Heidi Schei Lilleås

Frp-toppen er ikke plaget av jetlag - og fyrer løs.

04.05.19 13:02

GARDERMOEN (Nettavisen): En av de hete temaene på landsmøte er Frps hjertesak: Nei til bompenger.

Samtidig setter Norge ny rekord i å kreve inn bompenger med 13 milliarder, ifølge prognoser fra Statens vegvesen. Da Frp kom i regjering i 2013, var det 9,3 milliarder.

Fire måneder før høstens valg, får bompengepartiet i Bergen over 20 prosent oppslutning i en fersk BA-måling.

Tidligere samferdselsminister og nestleder frem til søndag, Ketil Solvik-Olsen, har tatt turen fra USA til Frps landsmøte.

- Mange som opptrer som pyromaner

- Hvordan er det på avstand å se at Frp blir kjørt så hardt på boompenger, Solvik-Oslen?

- Jeg savner at media gir en mer nyansert av hva bompengesaken handler om. Det er veldig rart å se at mange av dem som stemmer mot å kutte bompenger etterpå får kritisere at bompenger ikke blir redusert, det gjelder spesielt Sp og Ap. Det er mange som opptrer som pyromaner, for så å kritisere brannvesenet, sier han til Nettavisen.

Solvik-Olsen kommer til å delta i høstens valgkamp i Norge, fordi:

- Frp er brannvesenet i bompengesaken, de andre er pyromaner. De ønsker mer, vi ønsker mindre. Nå håper vi velgerne vil stemme på brannvesenet og ikke pyromanene.

Frp-nestleder ble møtt med stående applaus da han gikk på talerstolen ved 12-tiden. Foto: Heidi Schei Lilleås

- Selv Høyre vil ha bompenger

- Men resultatet er at det har vært en en kraftig vekst i antall bomstasjoner de siste seks årene?

- I bompengereformen i 2015, foreslo regjeringen å kutte, men da stemte KrF og Venstre, i opposisjon, med Ap, Sp og SV og stoppet mange tiltak som ville ført til bomkutt. Så Frp i regjering har gjort det vi lovet, men vi har blitt stoppet av Stortinget. Fordelen nå er at vi har fått inn i regjeringserklæringen at KrF og Venstre skal støtte bomkutt, sier han og fortsetter:

- Vi så Siv i går kunne si at nå skjer det litt, så må vi få til enda mer, men der ser vi at det er vanskelig selv å få med Høyre til å kutte i bomstasjoner. Der Høyre styrer, blir det bompenger i byene. Det er kun Frp som kjemper på alle nivå mot bompenger.

Dessuten:

- Bompengeveksten kommer i bypakkene, vedtatt av lokalpolitikerne. Der regjeringen har innflytelse, på riksveiene, går bompengeandelen ned. Det bevilges mer over statsbudsjettet for å få ned takstene. Der Frp har innflytelse, går bompengene ned, slår han fast.

- Jeg skulle ønske vi fikk hele driten vekk

For den tidligere samferdselsministeren er dette en kjedelig sak:

- Jeg skulle ønske vi fikk hele driten vekk! Som Frp-politiker burde vi hatt null bompenger, det kjemper vi for, men den makten har ikke velgerne gitt oss.

- Hva tenker du når bompengepartiet i Bergen får over 20 prosent oppslutning?

- De burde ha stemt Frp ved forrige kommunevalg. Da hadde vi fått en helt annen bystyresammensetning og sluppet den desperasjonen vi ser nå, sier han.

- De har ikke fått til noe

Bompengeparti stiller lister i 11 kommuner og fire fylker og har klare ambisjoner om å komme inn på Stortinget ved neste valg.

Solvik-Olsen nevner bompengepartiet i Stavanger.

- Mange stemte på dem i 2015. De har ikke fått til noe, null. De har ingen innflytelse i dag. Jeg er glad flere åpner øynene for viktig bompenger er, men det er Frp som fører en ansvarlig politikk på området, sier Solvik-Olsen til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.