Gå til sidens hovedinnhold

Ketil Solvik-Olsen: - Befriende med Carl I. Hagen

Frp-toppen og den ivrige syklisten vil jobbe beinhardt for å felle Raymond & Co.

Se videointervju med Ketil Solvik-Olsen her:

SOLLI PLASS (Nettavisen): Ketil Solvik-Olsen (48) ble «ryddesjef» da Oslo Frp kollapset før jul, og det ble behov for ny kurs.

- Jeg tror hovedproblemet i Oslo Frp har vært at folk har snakket for lite sammen, og det har skapt misforståelser om hvor folk står politisk, sier Solvik-Olsen til Nettavisen.

Syklende til kafé-treff like før helgen ringte inn, strutter han av pågangsmot:

- Jobben jeg ble satt til, viste seg derfor å være lettere enn jeg fryktet. Avstanden mellom oss var ikke så stor, viser det seg, forsetter han.

Frp-toppen har umiddelbart behov for å presisere følgende:

- Oslo Frp ble aldri lagt ned.

- Det har kun vært snakk om én ekskludering og en suspensjon.

Les også: Solvik-Olsen ber Frp kutte ut dette ordet

- «Gamle» Frp-ere kommer tilbake

Årsmøtet i Oslo Frp finner sted 6. mars.

- Alle bydelslagene har nå sine årsmøter, og mange «gamle» Frp-ere kommer tilbake, sier Solvik-Olsen – og nevner både Ove Vanebo og Mette Hanekamhaug i Grünerløkka Frp.

- De har også Maria Zähler som leder, hun ble jo født som gutt og har en ganske fargerik bakgrunn, fremhever han.

- Det viser hvilket mangfold som er i Frp.

Han erkjenner at dagens målinger er altfor lave og at det har vært «en betuttet stemning», men mener Oslo Frp nå har fått mye på plass.

Les også: - Er Senterpartiet egentlig i lommen på MDG?

- Da hadde folk blitt ekskludert i bøtter og spann

- Skepsisen i starten er borte vekk, og om en måned velges nytt styre. Nå er det aller viktigste at alle får komme til orde, slik at medlemmene har tillit til prosessen.

Fylkesleder Geir Ugland Jacobsen ble ekskludert fra partiet og har siden meldt seg inn i Demokratene.

- Det kunne ikke fortsette. Når Siv var ute og snakket om partiets politikk, var han ofte ute og sådde tvil om programmet. Det er lov å være uenig, men når et landsmøte har fattet et vedtak, så må du godta det. Det ville han ikke, og snakket i intervjuer om opprør og krav om store programendringer. Da økte presset på fra andre fylkeslag for å få ham fjernet.

Han avviser blankt at det er lav takhøyde i Oslo Frp.

- Det er stort rom for diskusjon, men man må også vise god organisasjonskultur. Hvis det hadde vært lav takhøyde, hadde folk blitt ekskludert i bøtter og spann, det har jo ikke skjedd!

- Jeg betaler mine piggdekk selv

Det skal ikke være noen tvil om hva som er Solvik-Olsens ambisjoner:

- Oslo Frp skal sørge for en enklere hverdag for folk flest: Kamp mot byråkrati, bygge infrastruktur, og vær et parti for lov og orden.

- Dette skal ikke være en by kun for syklister, sier den ivrige syklisten selv som ikke kan fatte og begripe hvorfor «skattebetalernes penger skal sponse mine piggdekk».

- De betaler jeg selv! Og private aktører skal selvsagt få slippe til innenfor helse- og omsorgsektoren – det handler om å gi best mulig tjenester til innbyggerne.

- Oslo Frp sliter veldig på målingene - hva mener du er vinnersaker for partiet fremover?

- Aller først, jeg tror mange av velgerne på vandring vil finne frem til oss. Det skal vi gjøre oss fortjent til. Vi skal behandle folk som voksne. Nå styres Oslo av rødgrønne politikere som vil bestemme hva folk kan spise lunsj, det er horribelt. Og vi skal få ned sløsingen med skattebetalernes penger, sier han.

Les også: Krisetall for Siv Jensen: - Klarer ikke å mobilisere sine egne velgere engang

- Det er bare fjas

Parken som bygges ved inngangen til Sognsvann mener han er et eksempel på det siste:

- Det er bare fjas, gir ingen mening. Hvis du ser på hvor mange som vil bruke marka, burde man bygge flere parkeringsplasser – ikke redusere. Det er bare sløsing.

Les også: Kutter i snømåking og livredning - bygger parkanlegg foran skogen

En sunn debatt om private tjenester mener han er overmoden:

- Selvsagt skal et selskap som Telenor kunne levere digitale velferdstjenester til de eldre i byen og få lov til å tjene penger på det. Sosialistenes rop om «velferdsprofitører» er en fullstendig avsporing.

Om «byfritt byliv», sier han:

- Å gjøre en hel bydel fossilbil-fri er å gjøre livet unødig kronglete for mange, spesielt byens håndverkere og transportører. Det er bra med én fin gågate, men ikke steng folk ute.

- Næringslivet lider også under dette, og det vil vi gjøre noe med, sier Solvik-Olsen – og legger til at dette kan gjøres ved samtidig å ha fokus på å få ned klimagass-utslipp.

Frp-toppen mener foreldre må ta mer ansvar for sine barn og sikter til belastede gjeng-miljøer i Oslo.

- Det viser hvor viktig det er at hele familien lærer seg norsk og blir integrert i samfunnet. Hvis ikke, får vi utenforskap – som gjengkriminalitet er et synlig tegn på.

Det er ingen «quick fix» på dette

- Hva mener Oslo Frp bør gjøres for å få ned smitten i de hardest rammede bydelene som også har flest innvandrere?

- Deler av byen fungerer ikke som den skal, det blir for lett å si at «folk bor trangt». Det gjør folk her også, sier han – og sikter til bydel Frogner.

- Dette synliggjør integreringsutfordringene fordi det er vanskeligere å kommunisere.

- Hvordan vil dere løse det?

- Det er ingen «quick fix» på dette, men det blir helt essensielt å involvere alle innbyggerne også her i det som skjer. Man må være tydelige på språkkrav når man bor i Norge, og man må ta kulturforskjellene på alvor. Det påpeke også mange innvandrere, men på venstresiden lukker man øynene i frykt for å «stigmatisere».

- Støtter du strengere tiltak i disse bydelene?

- På kort sikt kan det være en løsning, men det er samtidig fryktelig vanskelig fordi i en by er det såpass mye mobilitet. Likevel, vi må ikke være redd for å differensiere hvis vi ser at det hjelper, sier han og holder løsningene litt åpne.

Status 9. februar er at smitten har gått betraktelig ned i hele Oslo, inkludert bydelene Stovner og Søndre Nordstrand.

- MDG har stor innflytelse over Ap

- Hvor mye makt har MDG i Oslo?

- De har åpenbart stor innflytelse overfor Arbeiderpartiet (Ap). Det blir mye symbolpolitikk – kostbart og irriterende for folk flest. Og MDG klarer å trenere mange viktige prosjekter slik som Røatunnelen og Manglerudtunnelen. Der ønsker Frp handlekraft.

Samtidig minner han om at MDG tapte da de møtte Frps samferdselsministre.

– MDG signerte til slutt på at hele E18 Vestkorridoren skal bygges, selv om de nekter å snakke om det i ettertid.

- Heldigvis er kan mesteparten av MDGs symbolpolitikk gjøres om. Vi kan alltid gjeninnføre parkeringsplasser, og vi kan fjerne unødvendige forbud. Utslippsreduksjoner vil uansett komme raskt med bedre biler, sier han.

- Ja, jeg vil lede Oslo Frp!

- Du foreslås som ny formann i Oslo Frp, hvordan stiller du deg til det?

- Det er mange som har spurt meg om jeg vil stille, og jeg svarer ja. Jeg har lyst til å være med å bygge opp Oslo-partiet til å være et av de fremste Frp-lagene i Norge og sørge for at vi blir nøkkelen til å bytte ut byrådet ved valget i 2023, sier Solvik-Olsen til Nettavisen.

- Hvorfor er du rette personen til å lede Oslo Frp videre?

- Jeg har egentlig en ganske lang historie i Oslo selv om ikke dialekten tyder på det. Jeg var fylkesformann i Oslo for 16 år siden, minner han om.

- Jeg blir ikke et «fremmedelement»

- Så jeg blir ikke et «fremmedelement» som kommer utenfra for å styre Oslo, og det er viktig.

Solvik-Olsen tror hans evne til å snakke med folk, kombinert med å være ryddig og strukturert, vil telle positivt inn.

- Det vil gi en positiv profilering av alle våre flotte ressurser utad, i stedet for intern krangling som det har vært for mye av, tror han.

Se videointervju med Ketil Solvik-Olsen her:

- Byen er ikke bare for spreke syklister

Den ivrige syklisten er svært opptatt av at Oslo skal være tilrettelagt for alle:

- Vi må sørge for å skape god mobilitet for alle, ikke bare de spreke syklistene og de som har råd til å kjøpe elbil, tordner han.

- Byrådet diskriminerer sine egne og fører en politikk for de rike, ikke folk flest, mener han.

- Hvordan vil du si takhøyden til Oslo Frp er, er det plass til både Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde og andre?

- Det er plass til alle som ønsker å kjempe for Frps program. Å diskutere strategi og politikkens innhold har det alltid vært rom for, men det som man må håndtere, er at blir du nedstemt, må du takle det. Det har vi hatt litt problem med i Oslo, men det er løst nå, tror han.

- Befriende med Carl I. Hagen

Solvik-Olsen sier Carl I. Hagen har vært aktiv på medlemsmøtene.

- Det har vært så befriende å høre Hagen i de møtene. Jeg håper vi får involvert ham i Oslo, selv om han er førstekandidat i Oppland.

Hvorvidt Hagen eller Aina Stenersen bør få 3. plassen, har han ingen formening om.

- Min rolle er å sørge for en ryddig prosess. Jeg skulle gjerne hatt med begge to, men forstår at når Hagen er nominert på førsteplass, tenker noen at han ikke trenger en høy plassering på Oslo-listen, selv om Hagen mener han har «Oslo-tekke».

- De to når ut til ulike velgergrupper, legger Solvik-Olsen til og fremhever at Stenersen også har jobbet mye med mental helse blant barn- og unge.

Les også: Carl I. Hagen vrakes i Oslo: – Ikke noe nytt

- Kan vi vente oss et Oslo Frp som er mer offensivt fremover, sparker mer fra seg?

- Ja, vi driver med politikk for å påvirke. Nå har vi brukt litt for mye tid på å diskutere ting internt, så nå skal vi ut og markedsføre politikken vår. Etter fem år med rødgrønt byråd, er det mange som synes ting går i feil retning og er kostbart, så nå er det på tide at vi baner vei.

Se videointervju med Ketil Solvik-Olsen her: