Kevin (24) ansetter de som har vanskelig med å finne seg jobb

Kevin Mulder er bare 24 år, men har allerede hjulpet en rekke unge inn i jobb.

Kevin Mulder er bare 24 år, men har allerede hjulpet en rekke unge inn i jobb. Foto: Torgrim Rath Olsen

– Her skal alle få være seg selv.

27.02.15 10:16

- Her kan du være den du er, så lenge du gjør det du skal, sier Kevin Mulder (24), en av landets yngste kjøpmenn til Nord24.no.

På lageret ved Rema 1000 på veita i Tromsø surrer heftig musikk ut av stereoanlegget under taket. Unge mennesker svinser aktivt rundt i Rema1000–uniform. Ingen kommer inn hit uten tomkartonger – eller går ut uten varer.

Eier og sjef Kevin Mulder ler muntert inn i mobiltelefonen. Han har jobbet her siden han var 16 – fra han var 18 som nestleder. Siden han fylte 21 har Kevin vært eier av butikken.

Kevin har 17 ansatte – storparten av dem i fulle stillinger. Og 70 prosent av staben er rekruttert gjennom Arbeidspraksisordningen for ungdom.

Carinas store sjanse
Ved siden av Kevin jobber Carina Iversen (27) med bestilling av varer og oppfølging av medarbeidere. Hun kom inn for to år siden via praksisordningen som Tromsprodukt og NAV står bak. I dag er hun Kevins NK.

- Carina skulle være her i tre måneder på praksis. Etter halvannen måned, så ringte jeg NAV og sa: «Bare ta henne ut av praksisordningen. Jeg ansetter henne», forteller Kevin fornøyd og roser sin nestleder opp i skyene.

Carina Iversen (27) fikk jobb via praksisordning. Nå er hun Kevin Mulders NK. Foto: Torgrim Rath Olsen

Hun har ikke vært borte en eneste dag. Og ofte må Kevin jage henne hjem fra jobb. Carina ble utsatt for en alvorlig ulykke som femåring og måtte gjennom store fysiske operasjoner.

Hun slet med å finne ut hva hun skulle bli. Hen slet med å få seg jobb. Inntil han møtte Kevin og Rema 1000 gjennom praksisordningen.

- Jeg ville jobbe, og hadde ikke noe ønske om å studere. Jeg var veldig motivert, fikk en god sjanse, ei god opplæring og ansvar. Jeg tror jeg fikk jobb her fordi de så at jeg så hva jeg skulle gjøre. Jeg trengte ikke bli bedt om å arbeide, sier Carina til Nord24.no.

Men hun sier at hun ikke for noen år siden hadde sett for seg at hun skulle bli nestleder på Rema 1000 på Veita. Nå ser hun for seg større ting.

- Rema 1000 er det beste systemet. En jobber tettere på medarbeiderne her enn i andre jobber. Vi jobber tett sammen, sier Carina.

Se video fra Kevins butikk her:

Les også: Her er landets billigste boliglån

Rekordoverskudd
Arbeidspraksisordningen fikk Kevin spørsmål om å delta i gjennom Tromsprodukt.

- Jeg ble litt tent på det. Jeg er jo ung selv. Dette er folk som ofte følte seg litt tilsidesatt og forhåndsdømt, noen har falt ut av skolesystemet, ut av arbeidslivet, noen har havnet litt ut på skråplanet. Det er ulike årsaker, sier Kevin, som mener å ha en fantastisk stab.

Det eneste han krever av ungdommen som skal inn i praksis hos han er hva forhistorien deres er. Og så krever han at de blir en del av teamet. Gjør det de skal.

Lite fravær, lite svinn, gode medarbeidere har ført til at omsetningen hans i Rema 1000-butikken på Veita var historisk høyt og passerte 71 millioner kroner i 2014. Regnskapet og bunnlinjen er ikke helt ferdig ennå, men det er snakk om syv siffer i pluss.

- Det er det beste resultatet denne butikken har levert. Og jeg kan ikke annet enn å takke mine ansatte for det. Pengene skal gå i oppgradering av butikken, sier han.

Les også: – Rett kvinne på rett sted

Hadde spart opp 200.000 21 år gammel
Da han overtok som landets yngste kjøpmann 21 år gammel hadde Kevin allerede spart 200.000 kroner i egenkapital. De resterende 500.000 kronene fikk han lånt med mora som kausjonist.

- Jeg brukte halvannet år for å betale tilbake lånet. Jeg hadde bare 3.000-4.000 kroner i måneden å leve for, men jeg hadde bestemt meg for at det skulle gå fort. Jeg bare jobbet og sov, forteller han.

Kevin arbeidet, sov og laget skjemaer, strukturer og opplegg for å drive butikken på best mulig måte.

- Jeg ønsker stabile og faste medarbeidere. Og min oppgave er å få de til å trives. En del av den jobben er å fjerne alt som heter spørsmålstegn i virksomheten vår. Vi har lister på alt. Det er ingen som lurer på noen ting her. Klokkeslett, oppgaver, tidsbruk, alle vet hva de skal gjøre til enhver tid. Alt er definert, sier Kevin.

Gjennom å bruke tid på planlegging av dagen for alle medarbeiderne, har han erfart at alle går samme retning.

- 30 minutter med planlegging og strukturering sparer oss 2-3 timer med joss, er hans filosofi.

Les også: Revene danser og klatrer i trærne

- Stillingsutlysning er skikkelig teit
Stillingsutlysninger gjennom Finn.no og slike ting vil han ikke høre snakk om.

- Det synes jeg er skikkelig teit. Det er jo masse folk som vil jobbe her, hvorfor skal jeg betale for å søke etter folk? Nei, jeg har i stor grad brukt praksisordningen for ungdom, sier han.

Staben er ung – i gjennomsnitt midt i 20 årene, men mange av kundene er eldre folk. En fin kombinasjon, mener Kevin.

Dessuten har han erfart at medarbeiderne blir enda flinkere til å gjøre jobben sin når de får i oppgave å lære opp andre.

- Når du får i oppgave å lære noe bort til andre, så skjønner du det ofte 100 prosent selv, mens du lærer de andre opp. Da faller det ofte tungt inn hos deg selv, mens du forklarer og snakker. Mine folk må hele tiden lære opp andre, sier Kevin.

Problemet nå er at han ikke har flere jobber ledig, samtidig som han har folk på praksis som så gjerne vil bli.

Kevin Mulder er stadig inne og holder foredrag for NAV, fylkesmannen, Tromsprodukt om arbeidet han gjør for å få gode medarbeidere av ungdom som har havnet utenfor systemene. Om den nye sjansen på Rema 1000.

- Folk kan være den de er
- Her kan folk være den de er. Det er ingen som dømmer noen her for å være den man er, sier han.

Sist sommer skrev Nordlys om Athea Josefine Andreassen som skiftet kjønn fra gutt til jente. Hun søkte 500 jobber uten å få napp. Hun er på praksisjobb hos Kevin.

- Da jeg hørte det tenkte jeg; en dames hode i en manns kropp. Det er jo helt perfekt for butikken, sier Kevin.

En sjanse på Rema 1000 møter noen av «kundene» også. Det er ikke få som er blitt tatt i nasking på Rema 1000 på Veita, som etter et besøk på kontoret og en grundig innføring i hva nasking gjør med butikkøkonomien, blir sendt ut med matvarer i en pose.

Matvarer Kevin alltid selv går og betaler for i kassen. Ingen, verken Kevin selv eller de ansatte får hente ut noe fra butikken uten å betale. Returvarer og ødelagte varer går i søpla. Han ønsker ikke en kultur hvor en kan hente ut varer uten å betale for seg.

- Jeg gir ofte mat til de som trenger det, men det er mat som jeg betaler for selv, sier han.

Han er glad i folk. Og deler gjerne. Men rett skal være rett. Ting skal gjennom kassa. De ansatte må ha kjøpelapper på alt de handler.

Les også: - Jeg tok et hardt grep om rattet og rakk bare å tenke at «nå dør jeg»

Vil begge bli større sjefer
Julaften rett før stengetid kom det en blakk kar innom, litt fortvilet, egentlig på tur til sin mor.

- Jeg sa; gå og handle mat, så skal jeg betale for deg. Og han gikk ut av butikken med to matposer hjem til sin mor med mye stoltere skritt, forteller Kevin.

- En skal ikke straffe folk som har havnet utenfor systemet. En skal heller hjelpe dem, mener nemlig Rema-Kevin.

- Du er 24 år. Hva gjør du om fem år, Kevin?

- Jeg er helt sikkert i Rema 1000-systemet. Jeg er sjef for Rema 1000 i Norge, ler han.

- Hva gjør du om fem år Carina?

- Jeg? Forhåpentligvis er jeg er kjøpmann selv, svarer Carina Iversen bestemt.

Det er fullt mulig. Slik som Kevin ble.

Les flere saker fra Nord24.no.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.