*Nettavisen* Nyheter.

KGB-arkivar: -Norsk toppdiplomat var storspion

Skal ha overlevert over tusen hemmelige dokumenter.

Det sovjetiske etterretningstjenesten skal ha presset diplomaten på grunn av hans homoseksuelle legning, noe som på 50-tallet var straffbart i Norge, skriver Dagbladet.

Mannen skal til slutt ha gitt etter og på 70-tallet ha gitt KGB en rekke hemmelige NATO- og UD-dokumenter under dekknavnet «Oscar». Diplomaten ble aldri siktet, tiltalt eller dømt for spionasje av norske myndigheter.

Diplomatens sønn sier til avisen at han ikke utelukker at faren kan ha deltatt i kontraspionasje i samarbeid med norske etterretningstjenester.

Navngitt

Arkivene navngir også to norske regjeringsmedlemmer som skal ha blitt vervet som spioner.

Under dekknavnet «Mono» skal lønns- og prisminister Gunnar Bøe (Ap) ha fôret KGB med informasjon mot betaling, ifølge dokumenterte fra KGB-arkivaren. Bøes slektninger tror ikke på påstanden.

Bøe skal ha solgt Nato-dokumenter til KGB i perioden 1960 til 1963 ifølge hittil ukjente dokumenter fra tidligere KGB-arkivar Vasili Mitrokhin, skriver Dagbladet.

Ministeren skal ha fått til sammen 110.000 kroner over treårsperioden (1,2 millioner i 2013-kroner, red.anm.)

Statsråder

Bøe, som var statsråd i Einar Gerhardsens regjering, var på 60-tallet mistenkt for å være KGB-agent. Det ble aldri tatt ut tiltale, og hans niese og barnebarn sier til avisen at de ikke tror at påstandene er sanne.

– Jeg tenker at dette trenger ikke være sant, sier Kari Bøe, Gunnar Bøes niese som selv er historiker. Hun har fått se den nye dokumentasjonen, men peker på at kilden kan ha en rekke svakheter. Gunnar Bøe døde i 1989.

I arkivet navngis også kommunisten Johan Strand Halvorsen som spion. Han satt i Gerhardsens samlingsregjering i 1945. Johansen var arbeidsminister og står oppført som agent, men uten nærmere beskrivelse av hva han skal ha gjort for KGB.

Arkivet som dokumentene er hentet fra, ligger i Churchill College i Cambridge i England og ble åpnet i juli i år. Det består av håndskrevne russiske notater fra tidligere KGB-arkivar og senere avhopper, Vasili Mitrokhin.

Ifølge Dagbladet omtaler arkivene totalt 16 norske agenter. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag