*Nettavisen* Nyheter.

Kidnapper: - Jeg nyter å drepe

Boko Haram-leder Abubakar Shekau. Foto: Ho (Afp)

Dreper gutter som sover. Les om brutaliteten til mannen bak borføringen av 300 skolejenter.

09.05.14 14:10

Islamistbevegelsen Boko Harem har herjet i Nigeria med voldelige angrep i flere år. Men først da de islamistiske ekstremistene bortførte nærmere 300 skolejenter i forrige måned, fikk verdenssamfunnet sperret opp øynene for dem. Gruppen knyttes til 10.000 drap i Nigeria og nabolandene de siste årene.

- Boko Haram angriper på flere måter, alt fra målrettede drap og drapsforsøk til disse større angrepene på skoler, kirker og til og med moskeer, eller andre statsinstitusjoner. Fellestrekket er at angrepene er godt planlagt, sier seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), Morten Bøås, til Nettavisen.

- De angriper ikke tilfeldig, og de ser ut til å være i stand til å samle informasjon om mål de skal angripe, og legger planer deretter. Når de angriper landsbyer, bruker de vold helt bevisst for å straffe og skremme, sier han.

- Mystisk aura
Det er gruppens leder, Abubakar Muhammad Shekau, som maner til vold i det nordlige Nigeria.

- Vi vet lite om ham, men han er en mann som omgir seg en aura av mystikk. Han er uten tvil en god strateg. Ellers ville han ikke fått til det han har fått til. Det er ikke bare den nigerianske staten som er svak og hæren som er dumme. Boko Haram er faktisk ganske dyktige, sier Nupi-forskeren.

- Han har stor gjennomføringsevne og evne til å utøve vold og inspirere til vold blant sine tilhengere. Han har veldig begrenset skolering i islamsk teologi, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Morten Bøås Foto: NUPI

- Jeg nyter å drepe
I 2012 frigjorde Boko Haram en video som senere er blitt brukt av eksperter til å karakterisere Shekau.

«Jeg nyter å drepe alle som Gud beordrer meg til å drepe, på samme måte som jeg nyter å drepe kyllinger og bukker, sa Shekau i videoen.

Ingen vet hvor gammel Shekau er, eller nøyaktig hvor han har fått sin militære trening.

Som følge av de hyppige, brutale angrepene til Boko Haram, innførte Nigerias president, Goodluck Jonathan, unntakstilstand i tre av landets delstater i 2013 – Borno, Yobe og Adamawa. Myndighetene iverksatte en omfattende offensiv mot islamistbevegelsen, men har ikke lyktes med å ta knekken på dem.

Fritt oversatt betyr Boko Harem «Vestlig utdanning er en synd». I februar gikk Boko Haram til angrep mot en kostskole i delstaten Yobe, der 59 skoleelever ble drept. Mange av ungguttene på kostskolen ble drept mens de lå og sov. Andre gutter ble brent levende.

- De hadde oppdaget at dette var en ubevoktet utdanningsinstitusjon, og da angriper de den. De tok dem mens de sov, og så satte de fyr på bygget, sier Bøås.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den avdøde Boko Haram-lederen Mohammed Yusuf (bildet) var mindre brutal enn den nåværende lederen Shekau. Foto: Ho (AFP)

Nådeløs, voldelig og destruktiv
Bevegelsen ble dannet av Mohammed Yusuf i 2002 i Maiduguri i delstaten Borno. Han bygget en moské og en islamsk skole. Fattige muslimske familier fra hele Nigeria, samt nabolandene, sendte barna sine til Maiduguri for å gå på islamskolen.

Men i realiteten hadde Boko Harem et politisk mål om å danne en islamsk stat, og skolen ble brukt som en rekruteringsarena for bevegelsen.

Nåværende leder Abubakar Shekau traff Yusuf og sluttet seg til Boko Haram. Han syntes den gang at den daværende lederen var «for myk». Da Yusuf døde i 2009, trappet Shekau opp og tok over lederskapet i Boko Harma.

- Det er en vesentlig forskjell mellom Shekau og Yusuf. Boko Haram var i utgangspunktet en fredelig bevegelse, men så havner de i klammeri med lokalt politi, noe som ender med at Yosuf blir drept, sier Bøås.

Eksperter mener gruppen har blitt langt mer brutal under lederskapet til Shekau. International Crisis Group (ICG) konkluderer i en rapport fra forrige måned at «med Shekau ved roret, har Boko Harem vokst seg til å bli mer nådeløs, voldelig og destruktiv.»

- Yosuf hadde planer om en massebevegelse. Det nye Boko Haram etter 2009 er en mye mer kaderlignende organisasjon, en eliteorganisasjon, bestående av masse celler. Mens Yosuf ville være blant folket, så isolerte Shekau seg fra sivilbefolkningen, sier Bøås.

Brutaliteten til Boko Haram kommer blant annet til syne gjennom fordømmelsen fra andre ekstreme islamistgrupper.

Ansaru er en utbrytergruppe til Boko Haram. Gruppen er kjent for å likvidere utenlandske gisler og legge ut film av dette på Internett. Men selv denne gruppen har nå tatt avstand og fordømmer Boko Haram.

Klikk på bildet for å forstørre.

USAs førstedame Michelle Obama la torsdag ut dette bildet og følgende melding på Twitter: «Våre tanker går til de savnede nigerianske jentene og deres familier. Det er på tide å hente hjem jentene.» Foto: Det hvite hus

Tvunget til sex?
Skolejentene, som er i alderen fra tolv til 18 år, ble bortført fra en skole i Chibuk 14. april. Et femtitalls jenter maktet å rømme fra islamistene, mens snaut 300 jenter er fortsatt savnet.

Eksperter tror jentene kan ha blitt delt opp i mindre grupper og blitt spredd utover landet og naboland som Niger, Tsjad og Kamerun.

Shekau truer med å selge jentene som slaver for drøyt 70 kroner. Det er ingen som vet nøyaktig hvordan jentene behandles av Boko Haram. Men noen av jentene skal angivelig ha blitt giftet bort til andre Boko Haram-medlemmer, og blir trolig tvunget til sex.

- Hvordan tror du jentene behandles, Bøås?

- For dem som blir giftet bort, så vil det avhenge av individet de giftes bort til. Det vi vet fra tilsvarende situasjoner, som for eksempel bortføringer begått av Herrens frigjøringshær, så varierer dette veldig. Noen har faktisk hatt det relativt greit, så greit at de har valgt å bli hos ektemannen. Andre har hatt det forferdelig ugreit, sier han.

- Så akkurat det, vet vi lite om. Men det er ikke mange historier om voldtekt, massevoldtekt og seksualisert vold begått av Boko Haram, understreker Bøås.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kidnappingssaken har skapt enormt engasjement i Vesten, hvor både stjerner og politikere har sluttet seg til Twitter-kampanjen #BringBackOurGirls. Foto: Stringer (Reuters)

Omfattende kampanje
Kidnappingssaken har skapt enormt engasjement i Vesten, hvor både stjerner og politikere har sluttet seg til Twitter-kampanjen #BringBackOurGirls.

USAs førstedame Michelle Obama, skuespiller Angelina Jolie, tenåringsaktivisten Malala Yousafzai og Hillary Clinton er noen av dem som støtter kampanjen. I skrivende stund har hashtaggen blitt brukt to millioner ganger.

Saken har også fått Bob Geldof til å ta bladet fra munnen. Dette er første gang han snakker ut i media etter at datteren Peaches (25) døde i forrige måned. Han tviler imidlertid på at kampanjen på sosiale medier vil bidra til at jentene kommer uskadd hjem.

- Problemet med medier som dette, er at alle ønsker å gjøre noe, men det er ikke alltid man kan gjøre noe, sier han til den britiske TV-kanalen Channel 5.

Han mener antiterrortiltak er eneste utvei.

- USA, Storbritannia, flere EU-stater og russerne - de vet alt om antiterrorisme.

USA har sendt en ekspertgruppe, bestående av blant annet politi og militært personell, som skal bidra med å spore opp de bortførte jentene. Den amerikanske gruppen landet i Nigeria fredag formiddag.

Britene sender også spesialstyrker til Nigeria for å jakte på Boko Haram. USA har erklært Shekau som en internasjonal terrorist og utlovet en dusør på syv millioner dollar.

Fakta

Fakta om Boko Haram

Terrorstempel
USA ble bekymret for Boko Haram allerede i 2011, da gruppens angrep ble voldsommere og hyppigere. Hillary Clinton får nå kritikk for ikke å ha vært hard nok overfor Boko Harem da hun var USAs utenriksminister.

Kritikken går ut på at USA ikke stemplet hele gruppen som en internasjonal terrororganisasjon, noe mange mente de var ettersom Boko Harem angivelig hadde koblinger til al-Qaida og Islamsk Maghreb. Sistnevnte gruppe sto bak angrepet i In Amenas i fjor hvor fem nordmenn ble drept.

Hvis Boko Haram hadde blitt stemplet som terrororganisasjon, så ville det vært forbudt for enhver person i USA å forsyne dem med materialer eller ressurser. Kritikerne mener også at et slikt steg ville ha skapt økt internasjonal oppmerksomhet rundt faren og trusselen gruppen utgjorde på et langt tidligere tidspunkt, skriver The New York Times.

- Det har ikke spilt noe rolle i denne sammenheng. Dette er ingen internasjonal terrorgruppe, men et lokalt nigeriansk fenomen, sier Bøås.

Fryktet rekruttering
Den amerikanske Obama-administrasjonen skal ha fryktet at et amerikansk terrorstempel kunne føre til at gruppen fikk økt rekruttering, at det ville legitimere en omfattende inngripen av nigerianske sikkerhetsstyrker samtidig med at USA oppfordret Nigeria til å unngå menneskerettighetsbrudd og at gruppen skulle peke ut amerikanske interesser og statsborgere som terrormål.

Nigerianske myndigheter ønsket heller ikke terrorstempelet fordi de fryktet det ville heve statusen til gruppen. Resultatet ble til at amerikanerne erklærte tre av lederne i Boko Harem som utenlandske terrorister. Først i november i fjor besluttet Obama-administrasjonen å erklære hele Boko Haram som en terrororganisasjon.

Kilder: AFP, The Times, The New York Times, BBC, Daily Mail.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag