Gå til sidens hovedinnhold

Kidnappet svenske i Mali lever

Stockholm/Oslo (NTB-Nils Myklebost): En 36 år gammel svensk mann som ble kidnappet i Timbuktu i Mali i november i fjor, er i live og behandles godt, melder nyhetsbyrået TT.

Opplysningene som TT har fått, er det første livstegnet fra mannen siden 9. desember da al-Qaida i Islamske Maghreb (Aqim) offentliggjorde bilder av ham og to andre gisler via en avis i Mauritania.

Svensken, som er fra stockholmsområdet, behandles relativt godt, og politiet arbeider intenst for å få ham frigitt, sier en kilde som har kjennskap til saken.

Verken det svenske utenriksdepartementet eller Rikskriminalpolisen vil kommentere saken overhodet av hensyn til gislene og arbeidet med å få dem fri.

- Spørsmål som gjelder eventuelt kidnappede svensker i utlandet, svarer Rikskriminalpolisen aldri på av sikkerhetshensyn, sier pressesekretær Varg Gyllander til TT.

Svensken var på motorsykkeltur gjennom Afrika sammen med en nederlender og en sørafrikaner da de alle tre ble kidnappet.

Trolig flyttes de rundt mellom Aqims leirer ved Kidal og i Sahara-ørkenen på begge sider av grensa mellom Mali og Algerie.

Aqim har opplyst at de har de tre gislene, men de kan ha blitt bortført av andre grupper som siden solgte dem til Aqim. Det er ikke klart om Aqim krever løsepenger eller andre innrømmelser for å sette gislene fri.

Dem hadde det heller ikke vært livstegn fra, bortsett fra bilder offentliggjort av Aqim, før den franske bistandsministeren Henri de Raincourt for en drøy uke siden sa at samtlige seks franskmenn som holdes som gisler i Sahel, er i live.

Han nevnte imidlertid ingenting om de fire fra andre land som sitter som gisler.

De Raincourt sier at forholdene i Mali nå etter tuaregopprøret og statskuppet i mars ikke er spesielt gunstige for forhandlinger med gisseltakerne.

Situasjonen ble forverret da tusener av tuareger som hadde vært i Muammar Gaddafis tjeneste kom hjem etter omveltningen i Libya, tungt bevæpnet.

Det gikk ikke lenge før et gammelt tuaregopprør blusset opp igjen, og i forrige uke klarte tuaregene og deres organisasjon MNLA å ta kontrollen over alle de tre viktigste byene i Malis Sahel-område, Kidal, Gao og Timbuktu.

Tuaregene og islamistene står i utgangspunktet i et motsetningsforhold til hverandre, men tirsdag sa Frankrikes utenriksminister Alain Juppé at han frykter at islamister som er knyttet til al-Qaida i stadig større grad dominerer.

Bare dagen etter at tuaregene tok kontroll over den legendariske ørkenbyen Timbuktu, ble de kastet ut av islamister som ønsker å innføre sharialovgivning.

Det er lettere sagt enn gjort, sier Camilla Åkesson Lindblom ved UDs pressetjeneste, siden det er begrenset åpningstid på flyplassen i Bamako og landegrensene kan stenges på kort varsel.

Et 30-tall svensker har kommet seg ut av landet siden kuppet 22. mars, mens ytterligere 30 fortsatt befinner seg i Mali, ifølge UD. (©NTB)

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua