*Nettavisen* Nyheter.

Kilde sier eksplosjon høres på opptak fra Sinai-flyet

224 personer ble drept da et russisk charterfly styrtet 23 minutter etter avgang fra den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheikh i helgen. Foto: Ntb Scanpix

Data fra de svarte boksene om bord på flyet som styrtet på Sinai-halvøya, tyder på at det ble utsatt for et angrep, sier «kilder nær etterforskningen» til AFP.

06.11.15 20:38

En kilde i Paris opplyser til nyhetsbyrået AFP at en av de to svarte boksene viser at «alt var normalt under flygningen, absolutt normalt, og så plutselig var det ingenting der». Dette viser at flyet var utsatt for en «voldsom og plutselig» hendelse, sier kilden.

Russiske eksperter jobber nå sammen med egyptiske eksperter med å analysere de to svarte boksene, som er begrepet som gjerne brukes om de faktisk oransje boksene som inneholder ferdsskriveren og taleregistratoren.

Ferdsskriveren var intakt da den ble funnet, men taleregistratoren var delvis ødelagt. De siste dagene har etterforskerne arbeidet med å gjenopprette dataene fra taleregistratoren.

Sviktet etter 24 minutter

Ferdsskriveren var intakt da den ble funnet, men taleregistratoren var delvis ødelagt. De siste dagene har etterforskerne arbeidet med å gjenopprette dataene fra taleregistratoren.

– Ferdsskriveren og taleregistratoren viser at alt var normalt inntil begge enhetene sviktet 24 minutter etter avgang. Dette tyder på at det fant sted «en plutselig eksplosiv dekompresjon», sier en kilde.

– Tydelig lyd

Kilden er trolig den samme som TV-kanalen France 2 også har snakket med. Vedkommende, som har hatt tilgang til de svarte boksene, sier til fjernsynskanalen at «det kunne høres en tydelig lyd av eksplosjon under flygningen».

Flyet fra selskapet Metrojet var laget av den franske flyfabrikken Airbus, og franske eksperter er derfor til stede i Egypt for å bistå i etterforskningen.

224 mennesker, de fleste av dem russiske turister, mistet livet da Airbus A321-200-flyet fra Metrojet styrtet kort tid etter avgang fra Sharm el-Sheikh på vei til St. Petersburg forrige lørdag.

USA: Kommunikasjon støtter bombeteorien

Myndighetene i USA opplyser at etterretningstjenestene har snappet opp kommunikasjon som støtter bombeteorien.

Men både amerikanske og europeiske myndigheter opplyser at det er viktig å vise forsiktighet og ikke slå fast noe ennå, så lenge det ikke foreligger konkrete bevis på at det var en bombe om bord. Det er også mulig at en teknisk feil førte til flystyrten, påpeker de, og en kilde opplyser at det foreligger motstridende etterretningsopplysninger om hvorvidt det fantes en bombe på flyet.

Les også: Andreflygeren klaget over flyets tekniske standard

Det forelå sent fredag ettermiddag ingen ytterligere opplysninger om hvordan amerikansk etterretning har fanget opp opplysningene, men Reuters melder at det dreier seg om kommunikasjon både mellom mistenkte militante og fra en regjering involvert i etterforskningen. I samtalene skal det ha blitt sagt at en bombe kan ha blitt plassert i flyets lasterom.

Det var et russisk charterfly med 224 turister, de fleste av dem russere, som styrtet på Sinai-halvøya forrige lørdag. Alle mistet livet.

Les også: Flystyrt i Egypt: Har funnet flyets svarte boks

Putin stanser russiske flygninger til Egypt

Bekreftelsen fra Putins kontor kom kort tid etter at den russiske etterretningstjenesten FSB anbefalte å stanse alle passasjerflyginger inntil årsaken til flystyrten sist lørdag er klar.

– Inntil vi vet den egentlige årsaken til hva som skjedde, vurderer jeg det som nødvendig å stanse russiske flygninger til Egypt, sa FBS-sjef Aleksandr Bortnikov fredag.

– Dette gjelder først og fremst turistruter, tilføyer han.

Putin har også beordret regjeringen til å skissere en «mekanisme» for å hente russiske statsborgere hjem fra Egypt, melder nyhetsbyrået Interfax.

En talsmann for Putin legger til at stans i flygningene ikke betyr at den russiske flystyrten forrige lørdag skyldtes et terrorangrep. Stansen vil vare inntil Russland har inngått en avtale med Egypt om styrkede flysikkerhetstiltak.

45.000 russere på ferie

Akkurat er det nå rundt 45.000 russere på ferie i Egypt, opplyser det statlige turistbyrået Rostourisms leder Oleg Safonov til nyhetsbyrået Tass. Safonov opplyser at turistmyndighetene nå er i gang med å følge opp Putins ordre. På en pressekonferanse fredag ettermiddag legger sjefen for Russlands sivile luftfartstilsyn, Aleksander Neradko, at tilsynet nå er i ferd med å utarbeide konkrete planer for å stanse flygningene.

Sist lørdag styrtet et russisk passasjerfly på vei fra Sharm el-Sheikh til St. Petersburg. Alle de 224 om bord omkom, de aller fleste av dem russiske turister.

Storbritannia og Irland stanset flygninger

Flystyrten og usikkerhet rundt årsaken førte til at Storbritannia og Irland stanset sine flygninger til og fra Sharm el-Sheikh. Frankrike og Belgia utstedte reisevarsel og ba folk om å holde seg unna Sharm el-Sheikh med mindre de har svært god grunn til å være der.

Storbritannia varslet imidlertid torsdag kveld at landet gjenopptar flygningene til og fra Sharm el-Sheikh. Kunngjøringen kom noen timer etter at statsminister David Cameron hadde møtt sin egyptiske kollega, president Abdel Fatah al-Sisi.

Storbritannia har for tiden rundt 20.000 av sine borgere på ferie i Egypt

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag