GRØNLAND POLITISTASJON (Nettavisen): På en pressekonferanse fredag formiddag kom det fram at politiet har siktet en ny mann i saken.

– Det er en norsk statsborger i 40-årene som politiet er kjent med fra tidligere. Han er i dag internasjonalt etterlyst, siktet for medvirkning til terror., sier politiadvokat Børge Enoksen til Nettavisen.

Politiet ønsker ikke å gå ut med identiteten til vedkommende.

Arfan Bhatti siktet

Kilder sier til Nettavisen at det er Arfan Bhatti som er etterlyst for terroren i Oslo. Siste sikre spor av Bhatti skal være fra Pakistan.

Politiadvokat Enoksen sier norsk politi har et godt samarbeid med utenlandske myndigheter og har et håp om at siktede etter hvert skal kunne pågripes og utleveres til Norge, men han vil ikke si hvilket land siktede befinner seg i.

Les mer: Viktige bevis fra chat-gruppe med Zaniar Matapour og Arfan Bhatti kan være fjernet

Passet til Bhatti gikk ut i sommer, men han fikk fornyet det. PST bidro i prosessen med å fornye hans norske pass. Men Bhatti returnerte likevel ikke til Norge i august, slik det på er tidspunkt kunne ligge an til, får Nettavisen opplyst.

– For noen få uker siden var han på ambassaden, og hentet sitt nye norske pass, forteller Elden til Dagbladet.

Ny forsvarer

Arfan Bhatti ber om at advokat Svein Holden oppnevnes som forsvarer etter at politiet har etterlyst ham for medvirkning til terrorhandling i Oslo, melder TV 2.

– Jeg avventer nå oppnevning fra Oslo tingrett, og jeg har ingen ytterligere kommentarer i sakens anledning, sier han.

Advokat John Christian Elden har i mange år representert Bhatti, men ettersom Elden allerede er oppnevnt som forsvarer for medsiktede Zaniar Matapour i saken, kan advokaten ikke også representere Bhattis interesser, skriver Dagbladet.

– Politiet har adressen

– Er politiet bekymret for at siktede skal kunne medvirke til flere terrorhandlinger?

– Han er siktet for medvirkning til skytingen i Oslo, utover det har jeg ikke noen kommentar til frykt for ytterligere angrep, sier Enoksen.

Til Nettavisen sier Enoksen at politiets hypotese om at skytingen i Oslo ble begått med terrorhensikt er styrket.

John Christian Elden, som tidligere har vært Bhattis advokat, sier til Nettavisen at Bhatti ikke er kjent med at han skal være etterlyst.

Les mer: Politiet nekter å svare om Arfan Bhattis Facebook-poster om drap av homofile – får Frp til å reagere

– Politiet har adressen hans i Pakistan, og han har flere ganger vært på den norske ambassaden der etter skytingen i Oslo i juni. Han har ingen grunn til å tro at han er siktet, men om han er det vil han måtte få en egen advokat i denne saken, da jeg bistår Matapour, sier Elden.

– Jeg kan bekrefte at PST bistår Oslo politidistrikt i saken, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, til Nettavisen.

I et avhør med det hemmelige politiet i Pakistan 20.juli skal Bhatti har fått konkrete spørsmål om kniven som ble beslaglagt, da han satt i en bil sammen med Matapour, og de skulle på en motdemonstrasjon på Stovner mot SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) i vinter, ifølge Dagbladet.

Les mer: Arfan Bhatti tatt med kniv i bil med drapsmannen Zaniar Matapour – politiet henlegger saken

Lang kriminell historie

25. juni i sommer ble to personer drept etter en skyting på utestedene Per på hjørnet og London pub. Zaniar Matapour er siktet for å ha begått drap og drapsforsøk med terrorhensikt etter å ha skutt mot gjestene ved de to utestedene.

Allerede i juli ble det kjent at det hadde vært kontakt mellom Bhatti og Matapour. 22. april ble Arfan Bhatti pågrepet av politiet mens han satt i en bil på Stovner. Med i bilen var drapsmannen etter Oslo-skytingen natt til 25. juni, Zaniar Matapour.

Les mer: Masseskytingen: Undersøker mulige medvirkere

Bhatti ble i 2009 dømt for medvirkning til skyting mot den jødiske synagogen i Oslo. Han ble den gang frikjent for terror-tiltale, men ble dømt til åtte års forvaring for å ha medvirket til handlingen. Det var ikke Bhatti selv som skjøt, men domstolen mente at han hadde hatt en sentral rolle før angrepet.

Bhatti ble den gang også dømt for drapsforsøk, fordi han sto bak skyting mot huset til en finansmann på Kolsås.

Våpensak

16. mai ble 2017 ble Bhatti også pågrepet i en våpensak. Politiet i Oslo innstilte på å ta ut tiltale, men saken ble henlagt av Oslo statsadvokatembeter og Bhatti ble dermed frikjent. Bhatti var siktet for ulovlig anskaffelse av våpen. Ett av våpnene som ble beslaglagt i den saken er av samme type som maskinpistoler Matapour hadde under masseskytingen i Oslo i juni, får Nettavisen opplyst. En annen mann ble senere dømt i en tilståelsessak i våpensaken fra 2017.

Norge har ingen utleveringsavtale med Pakistan, men politiet i Norge har et godt samarbeid med pakistansk politi og har flere ganger jobbet sammen om norske straffesaker, heriblant en trippeldrapssak fra 2013 som skjedde i Pakistan. Drapet ble bestilt av et norsk-pakistansk ektepar i Oslo. I den saken ble til slutt det norsk-pakistanske ekteparet dømt til lange fengselsstraffer for æresdrap sammen med en mann bosatt i Østfold.

Les også: Sigurd Klomsæt tordner: Mener terrorsiktet burde vært tvangsinnlagt for lenge siden

Hatkriminalitet

En av teoriene politiet jobber med er at skytingen var hatkriminalitet rettet mot homofile.

Mandag denne uken besluttet Oslo tingrett å varetektsfengsle Matapour i fire nye uker.

I kjennelsen viser Oslo tingrett til at det gjenstår mye etterforskning i saken, og at en viktig del av etterforskningen er å etterforske Matapours forsett.

«Politiet må bl.a. undersøke hvordan siktede har anskaffet våpen, hvem han har hatt kontakt med og hva som kan være årsaken og motivet til handlingen», skriver tingretten.

Nektet å forklare seg

Matapour har hittil nektet å forklare seg for politiet. Han er tvangsinnlagt ved regional sikkerhetspost på Haukeland universitetssjukehus for judisiell observasjon, skriver NTB. Denne observasjonen tar sikte på å avgjøre om Matapour var tilregnelig da han skjøt.

En av teoriene politiet jobber etter, er at skytingen var hatkriminalitet rettet mot homofile.

To personer ble drept og 21 skadd da 43-åringen åpnet ild mot to puber i Oslo sentrum, London Pub som er et utested med mange gjester fra det homofile miljøet, samt baren Per på Hjørnet.