Gå til sidens hovedinnhold

Kildesorterere fra Oslo belønnes

I Oslo har flittige kildesorterere blitt belønnet med 70.000 kroner i 2013.

OSLO: Over 70 prosent av befolkningen at de benytter seg av returordningene for gjenvinning av drikkekartonger. Skriver du i tillegg navn og nummer på kartongene du kildesorterer, kan det fort også bli lønnsomt for privatøkonomien.

Les også: Her kan du kvitte deg med juletreet

Gevinst til skoler på Frogner og Nordstrand

I Oslo har flere deltakere i Returkartonglotteriet erfart at kildesortering gir gevinst i form av klingende mynt. Kastellet skole på Nordstrand og Den franske skolen på Frogner var blant dem som ble belønnet for god innsats med 10.000 kroner.

Totalt har privatpersoner og foreninger i Oslo skylt, brettet og stappet seg til en pengepremie på 40.000 kroner i løpet av året.

– Vi er glade for at folk skjønner hvor viktig kildesortering er for miljøet. Det er ekstra hyggelig å kunne påskjønne den gode innsatsen gjennom Returkartonglotteriet. Siden oppstarten i 1996 har vi delt ut nesten 32 millioner kroner. Den årlige potten er på 1,6 millioner kroner, fordelt på en rekke vinnere, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, som står bak Returkartonglotteriet.

Les også: Vil bruke 220 millioner på å rydde søppel

Røine kan fortelle at hele 46 vinnere fra Oslo har mottatt en gevinst siden 2006.

– Alle er velkomne til å delta, og det koster ikke en krone. Du kan både skrive opp deg selv, eller navnet på en barnehage, et idrettslag eller andre som du vil skal få sjansen til å vinne, minner Røine om.

Les også: – Føles som en eim av brent grill som er vond å puste inn

Ekstra verdifullt materiale

Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk sorterer og leverer inn kartonger.

– Drikkekartongene kan faktisk få så mange som sju nye liv. De blir blant annet til pizzaesker, avispapir og bølgepapp. Og disse kan igjen leveres til gjenvinning. Når fibrene er utslitte og ikke lenger kan gjenvinnes går de til energiutnytting. Resirkulering sparer miljøet for CO2-utslipp, og er langt mindre energikrevende enn produksjon fra nytt trevirke, sier Røine.

Les også: Trenger din hjelp for å få Oslo ren

Daglig brukes det to millioner drikkekartonger i Norge og i gjennomsnitt kvitter vi oss med hele 140 drikkekartonger hvert år.

Reklame

Stort salg på alt til løpeturen