RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Killengreen tapte eikestrid

Politidirektør Ingelin Killengreen og ektemannen John har kranglet med sine naboer om et gedigent eiketre.
Politidirektør Ingelin Killengreen og ektemannen John har kranglet med sine naboer om et gedigent eiketre. (Faksimile: Scanpix/1881.no)
Sist oppdatert:
Politidirektør Ingelin Killengreens ektemann får ikke fjerne et eiketre som står på naboeiendommen.

Etter å ha kranglet over gjerdet i over 20 år, havnet John Killengreen og naboen Elisabeth Anspach i retten i forrige uke.

Stridens kjerne er et gammelt eiketre som står nederst i hagen til Anspach. Dette eiketreet tar solen fra familien Killengreen noen timer på ettermiddagen i sommerhalvåret. Eiendommen på Oslo vest er svært velholdt innenfor store tette hekker.

Nå har det kommet dom i saken, og Oslo tingrett konkluderer med at eika ikke må fjernes.

Anspach frifinnes for kravet om felling og beskjæring av eiketreet.

Retten skriver i dommen at John Killengreen ikke har rett til å fjerne deler av eiketreet som stikker inn på eller inn over hans eiendom.

Les hele dommen her.

- Naturlig del av eiendommen
«Treet er nærmere 100 år gammelt, og det fremstår i dag som stort og pent tross omfattende beskjæring. Treet har etter alt å dømme hele tiden vært en naturlig del av familiens Anspachs eiendom, og det sto der allerede da familiens hus ble bygget i 1916. Slik retten ser det viste befaringen også at treet har en estetisk verdi sett fra saksøktes eiendom, og at det også utgjør en naturlig del av eiendommens identitet.», skriver Oslo tingrett i dommen.

Det påpekes også at det har betydning at eiketreet er det siste som står igjen etter at tre andre trær i området langs grensen ble fjernet.

Killengreen mener treet fører til flere ulemper, både i form av skygge og nedfall av kvister og løv.

- Eikas krone er helt ugjennomtrengelig for sollys når solen går bak eika, sa Killengreen i retten forrige mandag.

Samtidig sa han at nedfall fra eika ødelegger taket på garasjen og tetter igjen takrennene.

- Eika den er hellig, sa naboen Elisabeth Anspach på sin side, og får nå støtte av tingretten.

«Etter en samlet vurdering av de ulike interessene, er tingretten kommet til at ulempene for saksøker, verken hver for seg eller samlet, overstiger tålegrensen etter naboloven § 2.», står det i dommen.

Må felle to asketrær
Killengreen og naboen har også kranglet om to asketrær som står på grensen mellom de to eiendommene. I retten i forrige uke sa naboen at de kan godta at asketrærne blir felt, og retten dømmer Anspach til å felle de to trærne innen tre uker.

Fellingen skal bekostes av Killengreen.

- Jeg ser på domsresultatet at det er to trær som blir borte og ett som blir stående. Jeg har ikke noen kommentar til dommen utover det, sier John Killengreen til Nettavisen.

Partene må betale sine egne saksomkostninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere