*Nettavisen* Nyheter.

Kim André (29): – Jeg kunne vært drapsmann

IKKE VIKTIG: - Du kan være fin, stor og sterk en periode med anabole steroider, men hadde jeg visst hva det gjorde med kroppen min hadde jeg aldri gjort det. Jeg sluttet med misbruket i 2012. Kroppen min er liten, synes jeg, men det er ikke viktig for meg å være den tøffeste gutten i gata lenger, sier Kim André Nilsen. foto: inge fjelddalen Foto: Inge Fjelddalen (Telemarksavisa)

Har sonet sju dommer for grov vold.

(Telemarksavisa): – Jeg begynte med anabole steroider fordi jeg følte meg som en liten gutt. Jeg ble fort stor i kroppen. Samtidig ble jeg veldig sinna. Jeg kunne vært en drapsmann, sier Kim André Nilsen (29), som har sonet sju dommer for grov vold.

– Jeg begynte å trene da jeg var 17. Jeg merket raskt effekt. Omtrent samtidig som jeg ble stor, ble jeg også sinna. Kikket noen gæernt på meg på fest, så slo jeg. Jeg tenkte ikke den gangen på at sinnet hadde sammenheng med anabole steroider, sier Nilsen, som for to måneder siden kom ut av fengsel etter den siste voldsdommen.

Da hadde han sonet for tre slåsskamper og to trusler.

– Den første voldsepisoden som ble en politisak, skjedde da jeg var 18. Jeg har siden vært i over 50 slåsskamper. Å slåss og sone dommer, ga meg status og respekt. Det ble en positiv opplevelse å bli så sterk. Jeg hadde ingen frykt. Før jeg begynte med anabole steroider, hadde jeg ingenting med politiet å gjøre.

Uten antenner
– Hva kunne stoppet deg?

– Jeg var så ung, så jeg tror ikke andre enn venner kunne nådd fram til meg om at det jeg gjorde var tåpelig. Hva familien sa, gikk bare inn det ene øret og ut det andre. Bruk av anabole steroider gjør deg hyper. Jeg kunne ikke sitte stille, fikk søvnproblemer og ble paranoid, så jeg begynte med amfetamin for å roe meg ned. Amfetaminet fjerner alle sperrer, så den kombinasjonen gjorde meg til en tikkende bombe. Jeg var en farlig person – ikke for meg selv, men for andre. Jeg gikk gjennom byen en kveld sammen med en annen. Jeg slo ned tre ukjente personer på forskjellige steder i byen helt umotivert. Jeg kunne vært drapsmann. Jeg lå over en fyr og slo og slo til noen stoppet meg. Etterpå tenkte jeg ikke over hva jeg hadde gjort. Antennene var helt borte.

Kim André Nilsen har brukt minst ti ulike illegale anabole steroider i årene fra 2002 til 2012.

– Jeg har fortsatt et sinneproblem. Å drikke alkohol for en som bruker eller har brukt anabole steroider, gir en eksplosiv reaksjon. Jeg er derfor veldig forsiktig. Jeg klarer til tider å kontrollere sinnet og er blitt flinkere til å trekke meg unna.

– Motivasjonen for et bedre liv er 100 prosent. Jeg har en liten datter. Jeg vil bruke tiden min på familien. Det er ikke mulig å slutte med noe om du ikke vil det selv. Da jeg var ferdig med forrige soning i 2010, var jeg motivert. Etter 30 timer som fri mann, ble jeg tatt igjen for trusler. Jeg klarte å ødelegge med en gang. Da må jeg reise meg opp igjen. Den siste dommen var på to år og to måneder. Nå er jeg ferdig med kriminalitet og rus.

– Er tåpelig
– Det er lett å gjemme seg bak problemer, men si heller at du sliter enn å la det gå utover andre, oppfordrer Kim André Nilsen. Han trener nesten daglig på senter.

– Selvbildet mitt forteller meg at jeg er liten, selv om andre sier at jeg er stor. Jeg har vært 105 kilo muskler, men nå får folk ta meg som jeg er. Jeg er innstilt på å være liten. Det er ikke viktig å være den tøffeste lenger. Når jeg ser en ungdom som er stor, så ler jeg litt av det. Jeg synes det er tåpelig. Hvis han visste hva han gjør med kroppen sin, hadde han aldri gjort det, advarer Nilsen, som har vært på sykehuset en rekke ganger for hjertesjekk og må slite med mange bivirkninger.

– Jeg håper det jeg har erfart, kan hjelpe ungdom til å tenke seg om. Treningssenter bør ta stikkprøver og stenge de unaturlig store ute.

Økning i dop
– Med totalforbudet mot anabole steroider i fjor, er det enklere for politiet å slå ned på bruken. Forbudet gir et viktig signal i samfunnet, sier politioverbetjent Skule Worpvik.

– Politiet opplever episoder der gjerningsmannen kan oppføre seg som et monster. Det er en utfordring med folk som endrer så radikalt adferd og da ofte i kombinasjon med rus. Det er en økning i dopingsaker, men politiet i hele landet mangler rene fakta på dopingsaker alene. Besittelse og bruk av doping blir ofte avdekket i kombinasjon med annen kriminalitet. Det politiet ser tydeligst lokalt, er hvordan adferden endres og blir til vold mot kjæreste og familie.

- Blir hensynsløse voldsmenn
I 40 av 132 drapssaker i Norge, hadde drapsmannen rester av beroligende medisiner i blodet.

– Disse medisinene demper angst og uro ved bruk av anabole steroider. Hvis ungdom skal ta innover seg faren med anabole steroider, er det veldig ålreit at en som har erfart misbruket vil fortelle, sier psykiater Tom Gunnar Vik, som er overlege ved sikkerhetsposten ved Sykehuset Telemark og jobber terapeutisk med innsatte i Skien fengsel.

Svekker kontroll
Sportslig fremgang, utseende, lavt selvbilde og et ønske om spenning og fryktløshet, er årsaker til at noen starter med dopingmidler. En spedbygget tenåring kan lokkes til å oppnå unaturlig rask muskelvekst, forklarer Vik.

Brukerne av anabole steroider opplever bivirkninger av forskjellig grad (se fakta). Alle er ikke like tydelige.

– I tillegg til rask muskelvekst, endrer brukerne oppførsel. De føler seg mer krenket og såret enn det er grunn til. Det er høyere risiko for sjalu, paranoid og aggressiv adferd. Søvnproblemer og et dårlig humør er vanlig.

Voldsrisiko
- Med slike bivirkninger, ser vi at risikoen for voldsbruk blir større. Veldig ofte kombineres anabole steroider med annen rus, mest vanlig er alkohol. Det gjør at egenkontroll svekkes ytterligere, samtidig som man handler kjappere og tenker seg mindre om. Medfølelse for dem som blir utsatt for vold, forsvinner. I mer enn halvparten av drapssakene i Norge i perioden 2004 til 2009, var drapsmannen ruset på alkohol. I 30 prosent av alle drapssakene, fant man beroligende preparater, såkalte b-preparater, i gjerningsmannens blod. Behovet for å roe seg ned kommer etter kort tids bruk av anabole steroider. Da bevares roen, du bare handler og slik blir mange en hensynsløs voldsutøver, forklarer Vik.

– Flere innleggelser
– Vi ser at kombinasjonsmisbruk er økende og øker risikoen for voldelig atferd. Misbruket øker også riskoen for utvikling av rusutløste psykoser og mere vedvarende alvorlige sinnslidelser. Vi har flere voldelige innlagt ved sykehuset nå enn tidligere.

– Hvor lang tid etter misbruket forsvinner abstinenser?

– Den fysiske abstinensen, altså kroppens behov, forsvinner etter bare noen uker. Det største problemet er den psykiske abstinensen – den som forteller deg at de andre er større og som gjør at du føler deg svak. Selvbildet er bygd opp rundt misbruk og rus. Det er dobbelt uheldig, for når rusen er borte så føler du deg mindre verdt. Depresjon og angstlidelser er vanlige senvirkninger. Samfunnet og vi som bryr oss om ungdommen, oppfatter dette motsatt. Ved å slutte med anabole steroider, viser du styrke.

Les flere saker fra ta.no her!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.