*Nettavisen* Nyheter.

Kims onkel henrettet i Nord-Korea

Kim Jong-Un (R), accompanied by his uncle Jang Song-Thaek (L) Foto: KNS

Onkelen til Nord-Koreas leder Kim Jong-un er henrettet, melder det offisielle nyhetsbyrået KCNA torsdag.

13.12.13 08:22

Den mektige onkelen til Nord-Koreas leder Kim Jong-un er henrettet etter å ha blitt funnet skyldig i forræderi, meldte det offisielle nyhetsbyrået KCNA fredag ifølge NTB.

Jang Song-thaek, som var betraktet som Nord-Koreas nest mektigste mann inntil han ble avsatt i november, ble henrettet umiddelbart etter at dommen falt i en militærdomstol torsdag.

Regimet brukte sterke ord for å karakterisere Jang, ifølge KCNA. Han ble kalt «foraktelig menneskelig avskum, verre enn en hund», og ble beskyldt for «å bruke alle slags intriger og foraktelige metoder for å styrte staten og gripe makten».

Det var sørkoreansk etterretning som først brakte nyheten om hans fall i forrige uke. Avsettelsen blir sett som den største politiske omveltningen i Nord-Korea siden Kim ble landets leder i 2011.

Irritert over onkelen
Jang, som var gift med søsteren til Kims far, Kim Song-il, spilte en viktig rolle da makten ble overført til den uerfarne yngste Kim etter at faren døde i fjor.

Men observatører mener at Kim junior irriterte seg stadig mer over den 67 år gamle onkelens makt og innflytelse.

Da Jang ble avsatt og kastet ut av kommunistpartiet, ble han anklaget for «kriminelle handlinger» og for «å ha ledet en kontrarevolusjonær fraksjon». I tillegg ble han beskyldt for korrupsjon, bruk av narkotika og seksuelle utskeielser.

Mandag viste den statlige TV-kanalen KCTV bilder av to uniformerte vakter som fjernet Jang Song-thaek med makt fra et partimøte i Pyongyang, og fredag viste den offisielle avisa Rodong Sinmun et bilde av Kim i håndjern i rettssalen.

Ekstreme metoder
Sør-Koreas president Park Geun-hye anklaget tirsdag Kim for å bruke ekstreme metoder for å sementere sin ledelse.

– Nord-Korea styres nå av et terrorregime som gjennomfører massive utrenskninger for å konsolidere maktposisjonen til Kim Jong-un, sa hun.

Det hvite hus sier i en uttalelse at det ikke er noen grunn til å tvile på KCNAs melding om henrettelsen av Jang.

Dersom henrettelsen blir bekreftet, er det «et nytt eksempel på den ekstreme brutaliteten til det nordkoreanske regimet», heter det videre i uttalelsen.

Det hvite hus sier de følger utviklingen nøye og holder kontakt med allierte land i regionen.

Kan bli ustabilt
Kim-familien har styrt Nord-Korea med jernneve i 60 år. Det minste tegn på opposisjon er alltid blitt slått hardt ned på. De fleste som har motsatt seg regimet, er blitt henrettet eller sendt til fangeleirer.

Jang har selv flere ganger vært utsatt for utrenskinger, men greide hver gang å kjempe seg tilbake til toppen og hadde inntil det siste viktige stillinger både i kommunistpartiet og det militære.

Observatører sier at den dramatiske omveltningen kan føre til betydelig ustabilitet i det som karakteriseres som verdens mest lukkede nasjon. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.